Žádost o neplacené volno u zaměstnavatele po skončení rodičovské dovolené

Dobrý den, chci se prosím zeptat.

Dítě bude mít v březnu 2021 3 roky, do školky nastoupil v září 2020. Prodloužila jsem si rodičovský příspěvek do 4 let dítěte.

Chci požádat zaměstnavatele o neplacené volno do těch 4 let (nechci prostě do této práce nastoupit) raději to budu řešit brigádou v jiné firmě.

Pokud bude souhlasit – vše v pořádku. Pokud nebude souhlasit, jaké mám možnosti?

1. Výpověď z pracovního poměru – nejlépe asi dohodou že?
Pak se musím jít přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaná.
Můžu si dále vydělat na brigádě? Je částka nějak omezena? (u rodičovské není)

2. Musím nastoupit do práce, pokud by výpověď nepodepsal, jelikož mám o dítě postaráno ve školce?

3. V případě, že během roku 2021 otěhotním, porodím a budu nezaměstnaná, přicházím o mateřskou dovolenou a nastupuji hned na rodičovskou, jelikož nebudu mít odpracovaný rok?

Děkuji moc za odpověď. Potřebuji upřesnit tyto možnosti.

Dotaz poslal/a: Martina P., 19.01.2021 9:18
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 19.01.2021 16:29 napsal/a:

Dobrý den,

Máte pravdu v tom, že po třetích narozeninách syna, byste se měla buď vrátit do zaměstnání, nebo se se zaměstnavatelem domluvit na nějakém jiném řešení. Prodloužení výplaty rodičovského příspěvku na to nemá vliv.

Pokud vám zaměstnavatel povolí neplacené volno, tak je to pro vás určitě dobré řešení. Mohla byste být dále doma, chodit na brigádu, zdravotní pojištění by za vás dále platil stát. Zaměstnavateli by nevznikly žádné náklady atd. Záleží ale na rozhodnutí zaměstnavatele.

Pokud by vám zaměstnavatel neumožnil neplacené volno, pak byste buď musela nastoupit do zaměstnání, nebo se dohodnout na ukončení pracovního poměru.

Při ukončení pracovního poměru dohodou, byste nemusela mít nárok na odstupné. Na odstupné byste měla nárok při výpovědi od zaměstnavatele (paragraf 52, zákoníku práce).

Při ukončení pracovního poměru dohodou je to trochu složitější, záleželo by i na důvodech dohody. Pokud by to byla dohoda na základě paragrafu 52, pak je nárok na odstupné. Pokud by to bylo z jiných důvodů, tak není nárok na odstupné, resp. záleželo by jen na vás, co si dohodnete.

S dohodou, nemusí zaměstnavatel souhlasit. Pak by zde byla standardní výpověď z vaší strany + výpovědní lhůta 2 měsíce. Během té doby byste měla buď pracovat, nebo požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna bez náhrady mzdy. Pokud nemůžete argumentovat nutností péče o dítě (píšete, že máte školku), tak je to opět o tom, jestli zaměstnavatel bude souhlasit nebo ne.

Pokud budete následně nezaměstnaná na Úřadu práce, tak budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Tam ale také záleží na více faktorech. Třeba i na tom, zda budete mít odstupné. Po dobu, za kterou případně dostanete odstupné, nedostáváte podporu. Jinak byste ji měla mít. Buď na základě vašeho příjmu v zaměstnání, nebo na základě průměrné mzdy v ČR.

V době, kdy budete dostávat podporu, nesmíte mít žádný příjem. V době kdy ještě/už nemáte nárok na podporu, můžete mít příjem pracovního/služebního poměru nebo z práce na DPČ (dohoda o pracovní činnosti), ve výši maximálně 7600 Kč hrubého měsíčně (jedna polovina minimální mzdy v roce 2021). Zahájení takové práce je nutné Úřadu práce oznámit předem a každý měsíc se dokládá výše příjmu.

Práce na DPP (dohoda o provedení práce), na Úřadu práce není možná vůbec, bez ohledu na výši příjmu.

Pokud ukončíte zaměstnání, budete nezaměstnaná na ÚP a následně budete těhotná, pak vám nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Musela byste jedině nastoupit do jiného zaměstnání. Pak by opět záleželo na více faktorech – od kdy byste pracovala, od kdy byste byla těhotná atd.

Pro nárok na mateřskou nemusíte mít odpracovaný rok. Je zde podmínka účasti na nemocenském pojištění 270 kalendářních dní za poslední 2 roky. Přičemž se může započítávat i doba v předchozím zaměstnání. A dále musíte být zaměstnaná nebo v ochranné době. Jinak budete mít nárok jen na rodičovský příspěvek od narození dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď