Zaměstnání na dobu určitou a rizikové těhotenství

Dobrý den,

chtěla bych Vás tímto požádat o radu v situaci, která pro mě není vůbec přehledná, a určitě se budu opakovat v otázkách již zodpovězených, ale stále jsem na pochybách.

Momentálně jsem v hlavním pracovním poměru od 4. 5. 2020, pracovní smlouva je sjednána na dobu určitou do 30. 11. 2021. Nyní jsem mezi 2tt a 3tt těhotenství a zvažuji, jak nastalou informaci začít řešit, protože moje lékařka mi chce vypsat pracovní neschopnost.

Nevím, zda si ji nechat napsat ještě před skončením pracovního poměru nebo první den nezaměstnanosti. Musím se hlásit na ÚP, i když už do jiné práce nebudu nastupovat?

Chci se Vás zeptat, jak je to s výplatou podpory – na nemocenské bych byla do termínu mateřské.

Pak bych o podporu v nezaměstnanosti přišla? Nebo by bylo možné se po skončení mateřské nebo rodičovské se evidovat na ÚP? A nárok by vznikl? Je mateřská dovolená brána jako náhradní doba zaměstnání (6 až 8 týdnů před porodem)?

Děkuji za Vaši odpověď.

Dotaz poslal/a: Michaela, 30.06.2021 13:53

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.07.2021 18:34 napsal/a:
 

Dobrý den,

Zahájení pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství, je určitě výhodnější, ještě v průběhu pracovního poměru. Ideálně, alespoň 14 dní, před koncem zaměstnání.

Během pracovní neschopnosti, vám prvních 14 dní, platí nemocenskou zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele).

Pokud byste zahájila neschopenku až po skončení zaměstnání, tak byste pak prvních 14 dní na neschopence nic nedostala (zaměstnavatel platí náhradu mzdy, jen v průběhu zaměstnání, po jeho skončení už ne).

Od 15 dne neschopenky, pak máte nárok na nemocenské dávky od státu (ČSSZ), a na ty je nárok, i po skončení zaměstnání.

Pokud budete po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti, pak nemá smysl chodit na Úřad práce. Během neschopenky, vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, a nevzniká vám tak ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na Úřad práce, byste šla až po skončení mateřské (pokud byste si v té době hledala práci), nebo až později, například po skončení rodičovského příspěvku.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti, mít určitě budete. Je ale pravděpodobné, že podpora po rodičovské, pak bude jen velmi nízká.

Doba na mateřské nebo následně na rodičovské, se vám započítává, jako náhradní doba důchodového pojištění.

Z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti, tedy i po rodičovské (kdy i několik roků nepracujete), splňujete podmínku minimální „odpracované“ doby 12 měsíců za poslední dva roky.

Protože ale reálně nebudete nikde pracovat, pak se podpora po rodičovské nedá spočítat na základě průměrného příjmu, ale vychází se z průměrné mzdy v ČR.

Aktuálně (v roce 2021) se vychází z částky 34 611 Kč. Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské, je za první dva měsíce 15% (5192 Kč), další dva měsíce je to 12% (4154 Kč) a zbytek doby je to 11% (3808 Kč).

Vzhledem k tomu, že o podporu si půjdete pravděpodobně žádat až za několik roků, tak v té době, to budou o něco vyšší částky. Průměrná mzda se téměř každý rok zvyšuje o několik stokorun.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,