Zdravotní pojištění v době těhotenství

Dobrý den,

chci se zeptat, jak je to se zdravotním pojištěním v době těhotenství. Nyní už si ho asi 3 měsíce platím sama (na ÚP nejsem, občas sem měla nějakou brigádu), ale nyní bych už uvítala, kdyby za mě tuto povinnost převzal stát.

Jak mám postupovat? Mám se jít zaevidovat na UP, i když vím, že momentálně vlastně už žádnou práci nehledám, nebo jen na pár měsíců a to mě stejně už nikdo nezaměstná.

Děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: Martina K., 22.01.2021 21:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.01.2021 18:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Placení zdravotního pojištění je povinné podle příslušného zákona. Zdravotní pojištění za vás platí buď zaměstnavatel (pokud jste zaměstnaná) nebo stát (pokud spadáte do některé kategorie státních pojištěnců). Jinak si zdravotní pojištění musíte platit sama.

Buď jako OSVČ (podnikatelka) nebo jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů). Této povinnosti se nedá nijak vyhnout, nebo ji obejít.

Ve vašem případě asi není jiná možnost, než jít na Úřad práce a nechat se zde zaevidovat jako uchazeč o zaměstnání. A to, i když reálně žádnou práci nehledáte. To jim tam ale rovnou říkat nemusíte.

Od data, kdy budete vedená v evidenci Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, za vás bude zdravotní pojištění platit stát.

Následně, až by vám vznikl nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství) – pokud na ni máte nárok a splňujete příslušné podmínky, nebo pak následně po narození dítěte, až budete dostávat rodičovský příspěvek, za vás bude zdravotní pojištění opět platit stát.

Nenapadá mě jiný způsob, jak byste mohla řešit zdravotní pojištění, aniž byste byla vedená na Úřadu práce.

Zdravotní pojištění platí stát i za lidi, co jsou na neschopence, a pobírají nemocenské dávky, ale na ty vám asi nevzniká nárok.

Zdravotní pojištění platí stát i za osoby pečující o jedno dítě do 7 roků nebo dvě děti do 15 roků, ale to nevím, zda by mohl být váš případ.

A i v dalších případech (za studenty, za důchodce apod.). Viz například podrobný výčet zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,