Zpětný nárok na rodičovský příspěvek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na rodičovské dávky.

Syn se nám narodil v září a já jsem si až nyní zažádala o rodičovský příspěvek. Domnívala jsem se, že mi bude zpětně vyplacen.

Paní na úřadě mi řekla, že zpětně vyplácejí maximálně tři měsíce nazpět. Je to možný?

Děkuji za vaši odpověď

Dotaz poslal/a: Gabriela D., 17.01.2021 15:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.01.2021 20:07 napsal/a:

Dobrý den,

Ano je to možné. Platí to obecně pro všechny sociální dávky, které jsou vyplácené opakovaně, každý měsíc. Jako je například právě rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení nebo třeba přídavky na dítě.

Jiné je to jen u jednorázových dávek, jako je například porodné, o které je možné požádat, až jeden rok zpětně od narození dítěte.

Viz zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 53:

(3) Došlo-li podle § 52 k novému posouzení nároku na dávku nebo její výši, dávka se

a) přizná, vyplatí nebo se její výše zvýší, a to zpětně nejvýše tři měsíce ode dne, kdy orgán rozhodující o dávce zjistil, že je třeba nově nárok na dávku nebo její výši posoudit, nebo kdy oprávněná osoba o přiznání dávky, její výplatu nebo zvýšení požádá, nebo

A dále také paragraf 54:

§ 54

(1) Nárok na dávku nezaniká uplynutím času, není-li tímto zákonem stanoveno jinak.

(2) Nárok na výplatu dávky nebo její části, jde-li o dávky uvedené v § 2 písm. a) bodech 1 a 2, § 2 písm. b) v bodu 1 zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, od kterého dávka nebo její část náleží; to neplatí, jde-li o případ uvedený v § 53 odst. 1 a v § 62 odst. 5. Lhůta podle předchozí věty neplyne po dobu řízení o dávce.

U rodičovského příspěvku, ale ve výsledku o nic nepřicházíte. Celková výše dávky je aktuálně stanovena na 300 000 Kč. Tuto částku pak můžete čerpat postupně, v pravidelných měsíčních platbách, až do 4 roků dítěte nebo do doby, než je částka vyčerpána.

Tj. ve výsledku to pro vás znamená, že rodičovský příspěvek budete případně dostávat o něco delší dobu. Nebo pokud máte tu možnost, můžete si nastavit vyšší měsíční částku, a ve výsledku tak peníze dostat za stejně dlouhou dobu, jako kdybyste si o něj požádala již po narození dítěte.

U rodičovského příspěvku, je to tedy trochu jiné, než například u příspěvku na bydlení nebo u přídavků na dítě. Tam po 3 měsících o peníze opravdu přejdete a už je nikdy nedostanete. U RP ale máte stále nárok na celkovou částku 300 000 Kč.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď