Způsob výpočtu podpory v nezaměstnanosti po více než roce v DPN

Dobrý den, předem děkuji za radu.

Od 5. 12. 2020 jsem v pracovní neschopnosti, během níž jsem k 31. 8. 2021 ukončila několik let trvající pracovní poměr.

Neschopenka prý bude pravděpodobně trvat do listopadu až prosince 2021. Novou práci mám domluvenou až od jara 2022, takže nejspíš budu muset jít na pár měsíců na Úřad práce.

Proto bych se ráda zeptala, jak to „načasovat“, abych kvůli pár dnům navíc na neschopence nepřišla o vyšší státní podporu od ÚP.

Rozumím tomu dobře tak, že pokud budu marodit maximálně rok (365 kalendářních dní, tedy do 4. 12. včetně), bude se mi výše podpory od ÚP vypočítávat z průměrného platu před onemocněním (a dostanu tedy 45 %)

Ale pokud vyčerpám více než rok podpůrčí doby (respektive 366 až max. 380 dnů), tak už nebudu mít odpracováno potřebných 12 měsíců v posledních 2 letech a podpora bude výrazně nižší (jako např. po rodičovské dovolené apod.)?

Moc děkuji za odpověď!

Dotaz poslal/a: Linda, 13.10.2021 21:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.10.2021 16:32 napsal/a:

Dobrý den,

Jako náhradní doba zaměstnání (pro účely nároku na podporu v nezaměstnanosti), se započítává doba v pracovní neschopnosti, po skončení pracovního poměru, po kterou máte nárok na nemocenské dávky.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 41, odstavec 3:

(3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba

g) trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény osoby po skončení výdělečné činnosti, která zakládala její účast na nemocenském pojištění podle zvláštního právního předpisu, pokud si tato osoba nepřivodila dočasnou pracovní neschopnost úmyslně a pokud tato dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa vznikla v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního právního předpisu.

Jako náhradní doba zaměstnání, se tedy u vás počítá doba, až od ukončení zaměstnání 31. 8. 2021. Do té doby, jste byla zaměstnaná.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti, vám vzniká v případě, že v posledních 2 letech (před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání), máte alespoň 12 měsíců doby účasti na důchodovém pojištění.

Tuto podmínku, je možné splnit, i započítáním náhradní doby zaměstnání (náhradní doby důchodového pojištění).

Viz paragraf 41, zákon o zaměstnanosti, odstavec 2:

(2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním. Překrývají-li se doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností a náhradní doba zaměstnání, započítává se do předchozího zaměstnání přednostně doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností.

Výše podpory v nezaměstnanosti, se za běžných podmínek, odvíjí od průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání.

Pouze v některých případech (kdy není možné vycházet z takového průměrného výdělku) se vychází z průměrné mzdy v ČR (kdy je pak podpora jen velmi nízká.

Viz paragraf 51, Zákon o zaměstnanosti:

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2021:

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti – výpověď k 31. 12.?

-

Dobrý den, Dostala jsem od zaměstnavatele výpověď. Momentálně jsem ve výpovědní době, a zaměstnání by mi mělo skončit na konci roku – k 31. 12. 2021. Měla bych dva dotazy, ohledně podpory v nezaměstnanosti: 1. Z čeho se přesně bude počítat podpora v nezaměstnanosti? Vím, že je to z čisté výplaty, ale nevím, za jaké se to […]

Zobrazit odpověď

Podpora v nezaměstnanosti, když půjdu na Úřad práce později

-

Dobrý den, chtěla bych prosím poradit: Můj pracovní poměr bude ukončen 10. 12. 2021 dohodou. Když se budu evidovat na úřadu až 1. ledna 2022, platí za mě ještě zaměstnavatel pojištění? A tudíž podporu bych dostala až další měsíc, tedy únor? Hrozí nějaké následky, když to nebude do 4 dnů? Moc děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce

-

Dobrý den, budu končit pracovní poměr k 30. 11. 2021. Mimo jiných dokladů, nemám žádné potvrzení o výši průměrného výdělku, neboť každý měsíc mám výplatu jinou, maximálně mám z minulého roku Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok. Dále pak dostanu odchodné, ale až v průběhu prosince 2021, zajímalo by mne, jak mám tedy doložit to […]

Zobrazit odpověď

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, po skončení DPČ?

-

Dobrý den. Pracuji 4 roky na DPČ a mám invalidní důchod 1. stupně, je mi 61 roků. Můžu ukončit pracovní smlouvu DPČ výpovědí a jít na ÚP a zažádat o podporu v nezaměstnanosti? Nebo musím počkat, až mě skončí pracovní smlouva na dobu určitou, která je sjednaná vždy na dobu 6 měsíců a teprve potom […]

Zobrazit odpověď