2 pracovní poměry a odvod zdravotního pojištění

Dobrý den,

mám 2 hlavní pracovní poměry u dvou různých zaměstnavatelů, na jednom je mzda vyšší než minimální a sjednána 40 hodinová pracovní doba. Tam mám podepsané daňové prohlášení.

U druhého pracovního poměru je mzda 5.000,- hrubého a kratší pracovní doba.

Zajímá mne, zda se musí z této mzdy, která je 5.000,- Kč, odvést zdravotní pojištění v minimální výši, myslím, že to je letos 2187,- Kč nebo pouze 13,5 %, což je ale méně než 2.187,- Kč.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Alena T., 22.07.2022 8:01

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.07.2022 14:37 napsal/a:
 

Dobrý den,

Když to trochu zjednoduším, tak za každého obyvatele ČR, musí být zaplaceno každý měsíc zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění může platit stát (děti, důchodci, osoby na mateřské, nemocenské, na ÚP, apod.), nebo zaměstnavatel, nebo si ho lidé platí sami (podnikatelé, osoby bez zdanitelných příjmů).

V případě zaměstnanců, musí být každý měsíc zaplaceno alespoň minimální zdravotní pojištění, což je aktuálně 13,5% z minimální mzdy - ta je od 1. 1. 2022 ve výši 16 200 Kč, tj. je to zmiňovaných 2187 Kč.

V případě, že součet zdravotního pojištění, které platí zaměstnanec (4,5%) a které platí zaměstnavatel (9%), nedosahuje ani této minimální částky, pak se hradí doplatek do minimální částky.

Povinnost zaplatit alespoň minimální zdravotní pojištění, ale máte pochopitelně jen jednou. Pokud máte zaměstnání, kde je příjem vyšší než minimální mzda (tj. je placeno více než, než zákonné minimum), pak už v dalších zaměstnáních platíte zdravotní pojištění, jen procentem.

Tj. u zaměstnání, kde máte příjem 5000 Kč, budete platit pouze 4,5% z hrubé mzdy.

Není to 13,5% jak píšete v dotazu. Zaměstnanci se strhává jen 4,5%. Dalších 9% platí zaměstnavatele (to vás, ale v podstatě nemusí zajímat, to je věc zaměstnavatele), takže v součtu je to pak oněch 13,5%

U druhého zaměstnání (kde máte 5000 Kč), se vám z hrubé mzdy ale strhne jen 4,5% na zdravotní a 6,5% na sociální a 15% daň.

Resp. to platí v případě, že se jedná o pracovní/služební poměr nebo případně o dohodu o pracovní činnosti Pokud by to byla dohoda o provedení práce, pak by se sociální/zdravotní neplatilo vůbec (u DPP se platí až nad 10 000 Kč).

Pokud byste měla v obou zaměstnáních příjem nižší než minimální mzda, pak by mohla vznikat povinnost doplatku do minimálního zdravotního pojištění.

V případě více zaměstnání, kde je příjem nižší než minimální mzda, se to sčítá od obou zaměstnavatelů, a u jednoho z nich pak následně platíte případný doplatek. Nebo také ne, pokud to v součtu dá alespoň to minimum.

Pokud by to bylo jen jedno zaměstnání, kde je příjem nižší než minimální mzda, pak se doplatek platí „automaticky“. V některých případech ho musí zaplatit zaměstnavatel, ve většině případů se ale strhne zaměstnanci.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,