Brigáda v době nemocenské – bude mi krácena nemocenská?

Dobrý den, jsem v pracovní neschopnosti a našel jsem si brigádu.

Bude mi krácena nemocenská o částku, kterou si na brigádě vydělám?

Dotaz poslal/a: Martin P., 19.01.2022 9:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.01.2022 10:13 napsal/a:
 

Dobrý den,

I během pracovní neschopnosti, je možné (s určitými omezeními), vykonávat výdělečnou činnost. Pracovní neschopnost (a nárok na nemocenské dávky), se vždy vztahuje k výdělečné činnosti (zaměstnání, podnikání), u kterého vám vzniká účast na nemocenském pojištění.

Pokud byste například měl dvě různá zaměstnání, a měl být v obou v pracovní neschopnosti, pak je nutné vystavit dvě samostatné neschopenky. A pokud jsou v obou zaměstnáních splněny příslušné podmínky (účast na nemocenském pojištění), pak je následně nárok na nemocenskou z obou zaměstnání.

Analogicky je pak možné, abyste byl v jednom zaměstnání v pracovní neschopnosti (a pobíral nemocenské dávky) a při tom dále vykonával nějakou další výdělečnou činnost – v jiném zaměstnání, při podnikání nebo na nějaké brigádě.

Jsou zde určitá omezení. Během pracovní neschopnosti, není možné vykonávat zaměstnání (pracovní činnost), na základě které vám vzniká účast na nemocenském pojištění a nárok na nemocenské dávky.

Není tedy možné jakkoliv pracovat v zaměstnání, kde máte neschopenku. Není například možné mít neschopenku, být doma, a pracovat pro zaměstnavatele z domu. Jiné zaměstnání, brigáda nebo podnikání už ale není omezeno.

Viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou 

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

Pokud byste si ale během pracovní neschopnosti, našel nějakou brigádu pro jiného zaměstnavatele, nebo případně i pro stejného zaměstnavatele (muselo by se jednat například o dohodu DPP nebo DPČ na jinou pracovní činnost, než na kterou je sjedná HPP), tak je to možné.

Je zde ale určitě omezení, že jako dočasně práce neschopná osoba, musí být vaše brigáda v souladu s podmínkami neschopenky. To zahrnuje mimo jiné i to, že je nutné dodržovat povolenou dobu vycházek (tj. musíte pracovat jen z domu, nebo případně v době povolených vycházek).

A dále je nutné, aby činnost vykonávaná během brigády v době neschopenky, byla v souladu s vaším zdravotním stavem (např., pokud máte nějaké problémy se zády, nemůžete vykonávat fyzicky namáhavou činnost v zaměstnání, a proto máte neschopenku, pak není možné podobnou fyzicky náročnou práci vykonávat ani na brigádě během neschopenky, je ale možné vykonávat nějakou nenáročnou, například administrativní činnost – to je ale jen teoretický příklad).

Během pracovní neschopnosti, není nijak omezen případný příjem z nějakého jiného zaměstnání, z nějaké brigády nebo třeba z podnikání.

Výše nemocenské (nemocenských dávek) se odvíjí od toho, jaký jste měl vyměřovací základ před začátkem neschopenky. Příjmy během pracovní neschopnosti nehrají žádnou roli (resp. nesmíte mít příjmy z pracovního poměru, kde jste na neschopence).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,