Budu mít nárok na mateřskou – podruhé těhotná během rodičovské

Dobrý den, chci se zeptat na jednu věc

Jsem teď na rodičovské dovolené s dcerou 30. 3. 2020, takže jsou jí 2,5 roků, a rodičák jsem si dala na 3 roky.

A teďka jsem zjistila, že jsem po druhý těhotná 14dní. Tak se chci optat, jestli budu mít nárok na mateřskou???

Jinak v práci mám dobu neurčitou.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 06.08.2022 10:08

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09,08,2022 14:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud máte v zaměstnání pracovní poměr na dobu neurčitou, pak jste nyní zřejmě na rodičovské dovolené, která vám končí až v den 3 narozenin dítěte.

Během rodičovské dovolené, vás zaměstnavatel nemůže propustit (kromě specifických výjimek). Tím, že jste nadále zaměstnaná, byste také měla splňovat všechny podmínky, pro nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství).

Vzhledem k tomu, že nyní jste již těhotná, tak vám termín porodu bude vycházet někdy +/- na duben/květen 2023 (jen odhad, přesnější termín vám sdělí váš lékař).

Tj. do 30. 3. 2023 můžete být dále na rodičovské dovolené (rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte).

A následně byste zřejmě mohla rovnou nastoupit na mateřskou dovolenou (začátek mateřské dovolené, může být až 8 týdnů před očekávaným termínem porodu).

Pokud budete v době začátku druhé mateřské dovolené, stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele (což byste s vysokou pravděpodobností měla být), pak máte nárok jak na další mateřskou dovolenou (zřejmě by vám plynule navazovala na rodičovskou dovolenou), tak i na peněžitou pomoc v mateřství (PPM).

Výše PPM („mateřské“) na druhé dítě, by byla podobná, jako u prvního dítěte. Vycházelo by se ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte. Končená částka PPM, by se mohla mírně lišit (jiné redukční hranice).

Viz. zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,