Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti za celý měsíc?

Dobrý den,

pracovní poměr mi skončí dne 31. 8. 2022 a na UP bych se přihlásila až v průběhu září.

Zda mi bude v toto případě vyplacena podpora v nezaměstnanosti za celý měsíc – září nebo jen část?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Marie S., 01.09.2022 08:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.09.2022 16:33 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jdete na Úřad práce do 3 pracovních dní (u vás tedy nejpozději v pondělí 5. 9. 2022), pak vás zaevidují jako uchazeče o zaměstnání, od data ukončení pracovního poměru (doba evidence na ÚP pak bezprostředně navazuje na skončený pracovní poměr).

Není to ale nějaká striktní povinnost. Na Úřad práce můžete jít i později, nebo tam nemusíte chodit vůbec. Pokud půjdete na Úřad práce později (než do 3 pracovních dní), pak vás zaevidují ke dni podání žádosti o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání.

Na ÚP případně ani nemusíte chodit osobně. Žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti, je možné podat i elektronicky (např. datová schránka) nebo písemně (poštou).

Pokud tedy půjdete na ÚP až někdy v polovině září – například 15. 9. 2022, pak můžete být uchazečem o zaměstnání až od tohoto data. Analogicky, vám pak vzniká nárok na podporu až od daného data.

Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 26:

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Pokud byste šla na ÚP, až někdy v polovině měsíce (nebo i později), se vám případná podpora v nezaměstnanosti nijak nekrátí.

Na podporu máte nárok (v závislosti na věku), po dobu 5, 8 nebo 11 měsíců.

Pokud by vám vznikal nárok na podporu od 15. 9. 2022 a nárok byl po dobu 5 měsíců, pak by se podpora vyplácela za období od 15. 9. 2022 do 14. 2. 2023. V takovém případě, byste ale podporu v říjnu (za září) dostala jen za část měsíce září.

Jedná se ale jen o teoretický příklad – o nároku na podporu rozhoduje více věcí. Roli může hrát důvod pro ukončení pracovního poměru (při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovně právních předpisů, nemusí být na podporu nárok vůbec). Roli hraje i to, zda bylo při ukončení zaměstnání vyplaceno odstupné (pokud je vyplaceno odstupné například ve výši 3 násobků průměrného výdělku, pak první 3 měsíce na ÚP podporu nedostáváte), atd. … těch věcí tam může být více.

Pozor také na to, že pokud byste na Úřad práce šla až někdy později – například až v říjnu nebo později, pak vám může vznikat povinnost, platit si sama zdravotní pojištění.

Pokud byste po celý kalendářní měsíc (například září), nebyla zaměstnaná, nebyla vedená v evidenci ÚP a nespadala ani do žádné z kategorií osob, za které platí zdravotní pojištění stát, pak byste si musela sama zaplatit 2187 Kč měsíčně na zdravotním pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2022:

Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti – člen volební komise

-

Pobírám podporu v nezaměstnanosti, mohu si jít přivydělat do volební komise?

Zobrazit odpověď

Dobrovolné důchodové pojištění – nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, platila jsem si po dobu necelých 4 let dobrovolné důchodové pojištění. Měla jsem příjem z pronájmu. Chtěla bych toto ukončit a nastoupit na úřad práce. Bude mi tato doba zahrnuta do podmínky na vyplacení podpory v nezaměstnanosti (po dobu 2 let pracoval alespoň 12 měsíců)? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Konec rodičovského příspěvku – z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V září mi končí rodičovský příspěvek, ale problém je, že se nemůžu vrátit do předchozí práce, kde mám smlouvou na dobu neurčitou. Důvod je, že jsme se přestěhovali dál, a já nebudu moct skloubit práci, školku…. V místě nynějšího bydliště práci hledám, ale zatím se to nedaří. Otázka je, […]

Zobrazit odpověď

Jak dlouho můžu marodit, abych poté měla nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, dostala jsem výpověď pro zrušení provozovny a cca 14 dní byla v pracovní neschopnosti. Paní doktorka mi řekla, že budu marodit dlouhodobě. Vím, že na ÚP se budu hlásit až po ukončení pracovní neschopnosti. Ale chtěla bych vědět, zda budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. U firmy jsem pracovala 3 roky a […]

Zobrazit odpověď