Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti za celý měsíc?

Dobrý den,

pracovní poměr mi skončí dne 31. 8. 2022 a na UP bych se přihlásila až v průběhu září.

Zda mi bude v toto případě vyplacena podpora v nezaměstnanosti za celý měsíc – září nebo jen část?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Marie S., 01.09.2022 08:35

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.09.2022 16:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jdete na Úřad práce do 3 pracovních dní (u vás tedy nejpozději v pondělí 5. 9. 2022), pak vás zaevidují jako uchazeče o zaměstnání, od data ukončení pracovního poměru (doba evidence na ÚP pak bezprostředně navazuje na skončený pracovní poměr).

Není to ale nějaká striktní povinnost. Na Úřad práce můžete jít i později, nebo tam nemusíte chodit vůbec. Pokud půjdete na Úřad práce později (než do 3 pracovních dní), pak vás zaevidují ke dni podání žádosti o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání.

Na ÚP případně ani nemusíte chodit osobně. Žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti, je možné podat i elektronicky (např. datová schránka) nebo písemně (poštou).

Pokud tedy půjdete na ÚP až někdy v polovině září – například 15. 9. 2022, pak můžete být uchazečem o zaměstnání až od tohoto data. Analogicky, vám pak vzniká nárok na podporu až od daného data.

Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 26:

(1) Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností.

Pokud byste šla na ÚP, až někdy v polovině měsíce (nebo i později), se vám případná podpora v nezaměstnanosti nijak nekrátí.

Na podporu máte nárok (v závislosti na věku), po dobu 5, 8 nebo 11 měsíců.

Pokud by vám vznikal nárok na podporu od 15. 9. 2022 a nárok byl po dobu 5 měsíců, pak by se podpora vyplácela za období od 15. 9. 2022 do 14. 2. 2023. V takovém případě, byste ale podporu v říjnu (za září) dostala jen za část měsíce září.

Jedná se ale jen o teoretický příklad – o nároku na podporu rozhoduje více věcí. Roli může hrát důvod pro ukončení pracovního poměru (při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovně právních předpisů, nemusí být na podporu nárok vůbec). Roli hraje i to, zda bylo při ukončení zaměstnání vyplaceno odstupné (pokud je vyplaceno odstupné například ve výši 3 násobků průměrného výdělku, pak první 3 měsíce na ÚP podporu nedostáváte), atd. … těch věcí tam může být více.

Pozor také na to, že pokud byste na Úřad práce šla až někdy později – například až v říjnu nebo později, pak vám může vznikat povinnost, platit si sama zdravotní pojištění.

Pokud byste po celý kalendářní měsíc (například září), nebyla zaměstnaná, nebyla vedená v evidenci ÚP a nespadala ani do žádné z kategorií osob, za které platí zdravotní pojištění stát, pak byste si musela sama zaplatit 2187 Kč měsíčně na zdravotním pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,