Budu muset vracet příspěvek na bydlení nebo jeho část?

Dobrý den, potřebuji se zeptat, zda budu muset vracet Příspěvek na bydlení (nebo jeho část).

Za 1Q 2022 jsem byla bez příjmu. Ve 2Q (v květnu 2022) mi byl schválen a obdržela jsem i 1. důchod.

V červenci 2022 si budu také žádat o Příspěvek na bydlení a nevím, zda budu muset vracet tento Příspěvek, který mi je nyní vyplácen za květen a červen 2022.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Zuzana B., 09.06.2022 11:44

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.06.2022 10:36 napsal/a:
 

Dobrý den,

U sociální dávky příspěvek na bydlení to funguje tak, že se dokládají příjmy a náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud jsou splněny podmínky pro nárok na tuto dávku, tak je vám následně příspěvek vyplácen v dalším kalendářním čtvrtletí.

Ve druhém čtvrtletí (od 1. dubna 2022) si podáváte žádost o příspěvek na bydlení na měsíce duben, květen a červen. U této žádosti se musí doložit náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí (leden až březen), a také příjmy za stejné období.

Ve třetím čtvrtletí (od 1. července 2022), budete dokládat náklady na bydlení za měsíce duben, květen a červen, a také příjmy za toto období. Pokud budou splněny podmínky, budete pak mít nárok na příspěvek na bydlení v měsíci červenec, srpen, a září.

Následně se to celé znovu opakuje (aktuálně se projednává návrh zákona, aby se to celé zjednodušilo, takže je možné, že ještě během roku 2022 dojde k nějakým změnám).

To, že se vám změnila výše příjmu, poté co byl schválen příspěvek, už ničemu nevadí. Pro nárok na příspěvek na bydlení se posuzují příjmy v předcházejícím období. Nové příjmy, které jste získala během pobírání této sociální dávky, nemají žádný negativní vliv.

Pokud vám tedy začal být vyplácen důchod až ve 2 čtvrtletí, tak nemusíte nic vracet. To, že nyní už nejste bez příjmů a pobíráte důchod, ale bude hrát roli při posuzování nároku na příspěvek na bydlení ve 3 čtvrtletí.

Na základě toho, jak vysoké budou vaše příjmy ve 2 čtvrtletí (zohledňuje se průměrná výše příjmu za 3 měsíce), může dojít k tomu, že na příspěvek na bydlení už nebudete mít nárok vůbec, nebo že dojde k jeho snížení.

Neznám žádné konkrétní údaje o vašich příjmech nebo o tom, jaké jsou vaše náklady na bydlení, takže to nijak neposoudím. Můžete si to případně zkusit sama spočítat v nějaké kalkulačce, pro výpočet příspěvku na bydlení.

Kalkulačku pro výpočet příspěvku na bydlení je možné najít například na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,