Počítá se práce na DPČ pro nárok na podporu v nezaměstnanosti

Dobrý den,

pokud budu nějakou dobu pracovat na DPČ, počítá se tento čas do případně potřebné doby k získání k tomu, aby mohla být přiznána podpora od UP (odpracováno 12 měsíců za posledních 24).

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Hana F., 24.03.2022 18:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25,03,2022 7:40 napsal/a:

Dobrý den,

Podmínkou nároku na podporu v nezaměstnanosti, je účast na důchodovém pojištění, po dobu alespoň 12 měsíců za poslední dva roky.

Viz. Zákon o zaměstnanosti, zákon 435/2004 Sb., paragraf 39:

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu32g) v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

Abyste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak nestačí „jakákoliv práce“, ale je nutné, aby vám z daného zaměstnání/brigády, vznikla účast na důchodovém pojištění.

V případě dohody o pracovní činnosti (DPČ), vzniká zpravidla účast na důchodovém pojištění, pokud je sjednán rozhodný příjem od 3500 Kč měsíčně (u DPP je to nad 10 000 Kč měsíčně). V takovém případě, za vás zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění.

Doba práce na DPČ, se vám pak počítá do „odpracované“ doby pro důchod, a započítává se vám i jako „odpracovaná“ doba, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Je zde ale jedna výjimka. Pokud byste byla nezaměstnaná na Úřad práce, bez nároku na podporu v nezaměstnanosti, tak máte možnost pracovat na nějaké brigádě či v nějakém zaměstnání, pokud příjem nepřekročí polovinu minimální mzdy (tj. maximálně 8100 Kč měsíčně hrubého v roce 2022).

Podobná práce (na DPČ, apod.), v době evidence na Úřadu práce, se ale nepočítá jako „odpracovaná“ doba, pro nárok na další podporu v nezaměstnanosti.

Viz paragraf 41, odstavec 2, zákon o zaměstnanosti:

(2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním. Překrývají-li se doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností a náhradní doba zaměstnání, započítává se do předchozího zaměstnání přednostně doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2022:

Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti – člen volební komise

-

Pobírám podporu v nezaměstnanosti, mohu si jít přivydělat do volební komise?

Zobrazit odpověď

Dobrovolné důchodové pojištění – nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, platila jsem si po dobu necelých 4 let dobrovolné důchodové pojištění. Měla jsem příjem z pronájmu. Chtěla bych toto ukončit a nastoupit na úřad práce. Bude mi tato doba zahrnuta do podmínky na vyplacení podpory v nezaměstnanosti (po dobu 2 let pracoval alespoň 12 měsíců)? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti za celý měsíc?

-

Dobrý den, pracovní poměr mi skončí dne 31. 8. 2022 a na UP bych se přihlásila až v průběhu září. Zda mi bude v toto případě vyplacena podpora v nezaměstnanosti za celý měsíc – září nebo jen část? Děkuji

Zobrazit odpověď

Konec rodičovského příspěvku – z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V září mi končí rodičovský příspěvek, ale problém je, že se nemůžu vrátit do předchozí práce, kde mám smlouvou na dobu neurčitou. Důvod je, že jsme se přestěhovali dál, a já nebudu moct skloubit práci, školku…. V místě nynějšího bydliště práci hledám, ale zatím se to nedaří. Otázka je, […]

Zobrazit odpověď