Hlavní pracovní poměr a brigáda – pojištění a daně

Dobrý den,

chci se zeptat – mám hlavní pracovní poměr, kde mi každý měsíc strhávají sociální pojištění i zdravotní pojištění.

Mám i brigádu, v únoru výdělek 1818 Kč, strženy daně 272 Kč.

Ale v březnu byl výdělek 4738 Kč, a bylo mi strženo zdravotní 1761 Kč, sociální 308 Kč, daně 720 Kč…a v práci, kde mám hlavní pracovní poměr zdravotní 1221 Kč, takže za ten březen sem zaplatil na zdravotním 2982 Kč??!!!! A na sociálním v hlavní práci 1764 Kč a 308 Kč= 2072 Kč.

Opravdu se z brigády platí další zdravotní a sociální??? To se mi pak ta brigáda nevyplatí. Když výdělek je 4738 Kč a vyplatí mi 1949 Kč.

Dotaz poslal/a: Jakub H., 30.04.2022 12:23
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.05.2022 7:30 napsal/a:

Dobrý den,

V dotazu bohužel neuvádíte, jakou formu, má vaše brigáda, a jak je to s případným uplatněním daňových slev a s dalšími faktory, které mají vliv na výpočet čisté mzdy. Určitou představu ale mám.

Trochu zjednodušeně se dá říci, že daň z příjmu (z výplaty), platíte téměř vždy (buď zálohovou, nebo srážkovou). Sociální a zdravotní pojištění, také platíte skoro vždy (záleží na formě pracovní smlouvy a výši příjmu) – jsou ale výjimky (viz níže)

S daněmi je to obecně tak, že se platí 15% z hrubé mzdy (pouze u velmi nadprůměrných příjmů je pak vyšší daň 23%). Daň zaplatíte v podstatě vždy a to buď formou zálohové, nebo srážkové daně. Pokud máte více zaměstnání, pak si můžete v jednom z nich uplatnit daňové slevy (zpravidla u hlavního příjmu).

Sociální pojištění zaměstnance je 6,5% z hrubé mzdy (dalších 24,8% platí státu zaměstnavatel). U hlavního pracovního poměru, se vám sociální strhne „vždy“. U vedlejších příjmů, záleží na formě a výši příjmu.

Zdravotní pojištění zaměstnance je 4,5% z hrubé mzdy (dalších 9% platí zaměstnavatel). U hlavního pracovního poměru, se vám sociální strhne „vždy“. U vedlejších příjmů, záleží na formě a výši příjmu.

U zdravotního pojištění je dále to, že každý měsíc musí být zaplaceno alespoň minimální zdravotní pojištění. Tj. součet zdravotního pojištění zaplaceného zaměstnancem a zaměstnavatelem, musí být minimálně 2187 Kč (minimální zdravotní pojištění 2022). Pokud je zaplaceno méně, tak se strhává doplatek do minimálního pojištění.

Toto minimální pojištění se netýká těch, kdo mají příjem k důchodu, studentů, žen na mateřské nebo rodičovské (obecně tam, kde zdravotní pojištění platí za tyto osoby primárně stát). Netýká se to ani vedlejších příjmů při zaměstnání, pokud je v hlavním zaměstnání příjem alespoň ve výši minimální mzdy (minimálního vyměřovacího základu).

Pokud by se jednalo o brigádu na dohodu o provedení práce (DPP), a příjem byl do 10 000 Kč měsíčně hrubého, tak se neplatí sociální a zdravotní, pouze daň. U příjmu nad 10 000 Kč, se platí vše.

Pokud by se jednalo o brigádu na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), a příjem byl do 3500 Kč, pak se opět neplatí sociální a zdravotní pojištění, pouze daň 15%. U příjmu od 3500 Kč se už opět strhne jak sociální, tak i zdravotní pojištění, a pochopitelně i daně.

Podle toho, co píšete v dotazu, se mi zdá (pouze odhaduji, může to být i jinak), že máte sjednánu právě dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Tomu by odpovídalo i to, že v únoru se vám strhávala pouze daň 15% (příjem do 3500 Kč), a v březnu se vám strhávalo již i sociální a zdravotní pojištění (příjem od 3500 Kč výše).

Nezdá se mi pouze výše vámi udávaného zdravotního pojištění v březnu. Podle všeho, se vám tam započítal doplatek do minimálního zdravotního pojištění (jinak by zdravotní pojištění bylo jen 214 Kč).

Pokud máte v hlavním pracovním poměru příjem alespoň ve výši minimální mzdy, pak už v dalších zaměstnáních není nutné platit doplatek do minimálního vyměřovacího základu.

Zde je možné, že mzdová účetní u zaměstnavatele, kde pracujete na brigádě, neví o tom, že máte hlavní pracovní poměr, kde máte adekvátně vysoký příjem. Zkuste se tedy obrátit na druhého zaměstnavatele, kde pracujete na brigádu a ověřit si to.

Může po vás požadovat doložení výplatních pásek z prvního zaměstnání nebo jiných dokladů, aby bylo jasné, že je za vás pojistné odváděno, alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Práce na DPČ:

Pečující osoba a práce na dohodu DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, jsem vedena jako pečující osoba druhé osoby, která je ve II. stupni závislosti. Momentálně nepracuji a zdravotní pojištění za mě hradí stát. Je možné si přivydělat formou DPP nebo DPČ? Pokud se nechám zaměstnat na dohodu, kdo bude nadále hradit zdravotní a sociální pojištění a jak je to s nárokem na nemocenskou? Děkuji

Zobrazit odpověď

HPP, DPČ, rodičovský příspěvek a pracovní neschopnost

-

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP ve firmě A, ale momentálně jsem na rodičovské dovolené od 10/2021. Od 04/2022 mám smlouvu na DPČ ve firmě B s průměrným výdělkem 10.000 Kč. Pracuji z domova, syn nenavštěvuje školku. Jsem znovu těhotná a porodit bych měla v 6/2024. Lze při pobírání rodičovského příspěvku jít ve firmě B […]

Zobrazit odpověď

Můžu nadále pracovat na DPČ bez statusu studenta?

-

Jsem 24-letý muž, který na začátku tohoto léta dokončil VOŠ. Jsem bohužel tak trochu rozmazlený a nepřipravený na práci na plný úvazek. Nemám řidičák, připravuju se na kombinované studium mediálních studií na Metropolitní Univerzitě v Praze a posledního 2,5 roku mám brigádu na DPČ v Opavii (dnes vlastněna firmou Mondelez) s agenturou Adecco, která platí […]

Zobrazit odpověď

Student nad 26 let a sociální a zdravotní pojištění

-

Dobrý den, v červenci jsem dosáhla věku 26 let a status studenta na mé univerzitě končí k 31. 8. 2022. Zdravotní pojištění jsem již uhradila za srpen, ale mám nabídku práce na DPP/DPČ od srpna (jinou práci na HPP ani OSVČ nemám). Jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění, pokud dohodu podepíši? Bude […]

Zobrazit odpověď