HPP + druhé zaměstnání na dohodu – počítá se výdělek k důchodu?

Dobrý den, jsem zaměstnána na plný úvazek a dobu neurčitou ve státním podniku. Navíc chci nastoupit na částečný úvazek do domova pro seniory, kde budu pracovat na dohodu.

Odsloužím cca 5 služeb. Předpokládám, že výdělek bude do 10000,- Kč.

Zajímalo by mě, zda se mi tento přivýdělek připočte k důchodu, nebo-li ovlivní jeho výši.

Velice děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Anna P., 05.09.2022 23:41

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.09.2022 20:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

výše důchodu, se odvíjí především od příjmů (hrubé mzdy), ze zaměstnání, ve kterých jste odváděla sociální (důchodové) pojištění.

Konkrétní výpočet důchodu je poměrně složitá záležitost. Už samotný důchod, se ale skládá ze dvou částí. Základní složka (aktuálně 3900 Kč, zvyšuje se každý rok) a z procentní složky (odvíjí se od příjmů v zaměstnání, pravidelně se zvyšuje o inflaci).

Procentní složka důchodu, se počítá na základě vyměřovacích základů. Ty se počítají od roku 1986 až do konce roku, který předchází podání žádosti o starobní důchod. Příjmy z minulosti, se pak přepočítávají speciálním koeficientem. Roli hraje i to, zda se jedná o předčasný důchod, nebo zda naopak pracujete déle.

Pro výpočet důchodu, se použijí všechny příjmy (vyměřovací základy), ze všech zaměstnání, kde jste platila sociální pojištění. To, že máte více souběžných zaměstnání, ničemu nevadí. Zohlední se všechna zaměstnání (i ta souběžná), kde je placeno sociální (důchodové) pojištění.

Pokud byste nyní pracovala na dohodu, tak bude záležet na tom, o jaký typ dohody se bude jednat, případně může hrát roli i výše příjmu.

Pokud by se jednalo o dohodu o provedení práce (DPP), kde je limit 300 hodin/rok, tak zde se sociální pojištění platí pouze v případě, že máte hrubý příjem nad 10 000 Kč měsíčně.

V takovém případně vám z odměny za dohodu, strhávají sociální a zdravotní pojištění (další část pak odvádí i zaměstnavatel). Důsledkem je pak i to, že se to projeví při výpočtu důchodu.

Pokud je ale u DPP příjem do 10 000 Kč měsíčně, pak se sociální a zdravotní neplatí, a takový přivýdělek nemá žádný vliv na budoucí důchod.

Pokud byste pracovala na dohodu o pracovní činnosti (DPČ - maximálně 20 hodin týdně, resp. polovinu běžného úvazku) a příjem byl od 3500 Kč měsíčně, pak se platí sociální a zdravotní pojištění (vy i zaměstnavatel) a opět to může mít vliv pro budoucí důchod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,