Jaká je minimální odpracovaná doba pro nárok na nemocenské dávky?

Dobrý den,

v květnu loňského roku mi byla ukončena po 380 dnech pracovní neschopnost. Vzhledem k tomu, že můj zdravotní stav se však nezlepšil, tak jsem následně po ukončení pracovní neschopnosti ukončila také pracovní poměr u zaměstnavatele, kde jsem pracovala téměř 29 let.

Od té doby až doposud jsem v evidenci na Úřadu práce a podpora v nezaměstnanosti mi skončí koncem ledna 2022. Mezitím jsem žádala o invalidní důchod, který mi bohužel nebyl přiznán ani na odvolání.

Bohužel však můj zdravotní stav je velmi nepříznivý a od února bych byla bez příjmů. Proto jsem se rozhodla nastoupit od 1. 2. 2022 do nového zaměstnání, přestože se na to vůbec necítím a mám strach, že to po zdravotní stránce vůbec nezvládnu.

Chtěla bych se zeptat, kolik měsíců, resp. dnů je nutné odpracovat, abych případně měla znovu nárok na nemocenské dávky? A po jaké době bych případně znovu mohla žádat o podporu v nezaměstnanosti? Počítá se případně do odpracované doby potřebné pro získání podpory v nezaměstnanosti i pracovní neschopnost?

Předem Vám mnohokrát děkuji za odpovědi.

Dotaz poslal/a: Jana, 06.01.2022 16:38
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.01.2022 14:07 napsal/a:

Dobrý den,

Pro nárok na nemocenské dávky, není potřeba nějaká „minimální“ odpracovaná doba“. Podstatná je účast na nemocenském pojištění.

Účast na nemocenském pojištění, vám vzniká ihned při zahájení pracovního poměru (resp. po zahájení výkonu zaměstnání).

Něco jiného je pak ale maximální doba, po kterou je možné dostávat nemocenské dávky. Maximální podpůrčí doba, je až 380 dní.

V případě, že „krátce“ po sobě, zahájíte další pracovní neschopnost, tak se vám z této podpůrčí doby odečítá předchozí pracovní neschopnost, která spadá do období předchozích 380 dní.

Tj. pokud byste například od 1. 2. 2022 nastoupila do nového zaměstnání, tak máte nárok na nemocenskou již od prvního dne (od první směny) v novém zaměstnání. Máte nárok jak na náhradu mzdy od zaměstnavatele za nemoc (prvních 14 dní), tak i na nemocenské dávky (od 15 dne).

Současně ale nebudete mít nárok na nemocenské dávky po celý rok (380 dní), ale jen kratší dobu.

Odečte se vám část předchozí pracovní neschopnosti, která bude spadat do předchozích 380 dní. Počítá se to od data zahájení neschopenky, 380 dní nazpět. Dny, kdy jste v těchto 380 dnech byla na neschopence, se odečtou z maximální podpůrčí doby.

Záleží tedy na tom, kdy přesně by byla zahájena pracovní neschopnost. Pokud by to bylo například hned 2. 2. 2022, tak byste měla nárok na nemocenskou po dobu cca 250 až 280 dní (záleží, kdy v květnu byla ukončena předchozí pracovní neschopnost).

Na plnou délku podpůrčí doby (380 dní), je nárok až poté, co v zaměstnání „odpracujete“ alespoň 190 kalendářních dní.

Viz paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění, odstavec 1 a 2:

§ 26

(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény. 

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

S nárokem na podporu v nezaměstnanosti je to trochu jinak. Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, musí být splněna podmínka minimálně 12 měsíců za poslední dva roky (do těchto 12 měsíců se vám počítá i předchozí zaměstnání/neschopenka).

A dále, pokud jste nyní vyčerpala celou podporu v nezaměstnanosti, tak následně musíte pracovat v dalším zaměstnání minimálně 6 měsíců, aby byl nárok na další podporu v nezaměstnanosti.

Viz zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb., paragraf 49:

§ 49

(1) Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání uplynula celá podpůrčí doba, má nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud po uplynutí této podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 6 měsíců; tato doba se nevyžaduje v případech, kdy uchazeč o zaměstnání skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů nebo skončil zaměstnání z důvodů uvedených ve zvláštním právním předpise nebo proto, že zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď