Kde získat příspěvek, když jsem bez příjmu?

Dobrý den, vrátila jsem se ze zahraničí, kde jsem byla 15 let. Bez příjmu, takže ze zahraničí nemám nárok na důchod.

V Čechách mám odpracovanou povinnou dobu a do důchodu už jsem mohla jít před pěti lety. Mám podanou žádost. Ale na vyřízení mají 90 dní a já už nemám žádné peníze.

Je možné dostat nějaký příspěvek?

A jak je to se zdravotním pojištěním? Na zdravotní pojišťovně mám dluh.

Díky

Dotaz poslal/a: Alena, 03.09.2022 9:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.09.2022 16:51 napsal/a:

Dobrý den,

Všechny záležitosti, ohledně případných sociálních dávek, můžete řešit na Úřadu práce (v místě, kde bydlíte). V závislosti na tom, jaké jsou vaše sociální/majetkové poměry, a na dalších faktorech, vám může vznikat nárok na různé sociální dávky.

Pokud byste žila zcela sama, a byla bez příjmu, nebo měla jen nízký příjem, pak vám může vznikat nárok na dávky hmotné nouze. Může se jednat jak o okamžitou jednorázovou pomoc ve hmotné nouzi, tak i pravidelný příspěvek na živobytí.

U dávek hmotné nouzi, ale hraje roli více věcí – pokud nežijete sama, ale sdílíte společnou domácnost s dalšími osobami, pak se posuzuje i jejich příjem. Dále se posuzuje celková sociální a majetková situace, a od toho se pak odvíjí nárok a výše dávky.

Z dalších sociálních dávek, je zde například příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, pokud bydlíte v nájmu, v osobním vlastnictví, nebo v podnájmu (podnájem celého bytu), pokud jsou náklady na bydlení (nájem, platby za služby, platby za energie) vyšší než 30% (v Praze 35%) vašeho příjmu.

U příspěvku na bydlení, hraje roli počet osob, které v bytě/domě bydlí, výše doložených nákladů na bydlení, výše příjmu, velikost města a další faktory.

Pokud byste bydlela například na ubytovně, pak sice není nárok na příspěvek na bydlení, ale pokud byste byla osobou ve hmotné nouzi, může vznikat nárok na doplatek na bydlení.

Obecně bude asi nejlepší obrátit se na konkrétní Úřad práce, a tam si podat žádost/informovat se, co a jak.

Co se týká zdravotního pojištění, tak to nemusíte platit ve chvíli, kdy vám bude přiznán starobní důchod, nebo pokud byste byla osobou ve hmotné nouzi.

Případně můžete být vedená, jako uchazeč o zaměstnání, na Úřadu práce. Sice byste neměla nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale po dobu vedení v evidenci ÚP, by za vás stát alespoň hradil zdravotní pojištění.

Pokud nejste zaměstnaná, pokud za vás zdravotní pojištění neplatí stát, tak máte povinnost hradit si sama zdravotní pojištění sama. Aktuálně je minimální zdravotní pojištění ve výši 2187 Kč měsíčně. Neplacením zdravotního pojištění vám vzniká dluh.

Pokud jste v zahraničí neměla příjmy (nebylo placeno zdravotní pojištění v zahraničí), pak máte povinnost doplatit za příslušnou dobu zdravotní pojištění v ČR (viz např. zde).

Pokud máte dluh na zdravotním pojištění, pak se můžete obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu a řešit to sní. Je možné požádat například o prominutí penále či o nějaký splátkový kalendář. Pokud dluh řešit nebudete, hrozí i exekuce (např. formou exekučních srážek z důchodu, pokud vám bude přiznán).

To, že máte aktuálně dluh na zdravotním pojištění, ale nijak neomezuje váš případný nárok na sociální dávky (pokud u nich budete splňovat dané podmínky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď