Konec rodičovské dovolené a narození druhého dítěte – jaké jsou možnosti?

Dobrý den, chtěla bych se informovat.

Když bych měla termín porodu až po vyčerpání rodičovské dovolené (kterou mám na 3 roky).

Prvnímu dítěti budou 3 roky 18. 1. 2023. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak se dále postupuje?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Kateřina, 03.04.2022 21:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 04.04.2022 14:18 napsal/a:

Dobrý den,

Rodičovská dovolená, vám končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Od následujícího pracovního dne, byste se tedy měla vracet do zaměstnání, nebo se musíte domluvit na nějakém jiném řešení.

Pokud byste v době skončení aktuální rodičovské dovolené, byla opět těhotná, pak by asi záleželo i na tom, kolik času by vám zbývalo, do začátku další mateřské.

Je zde několik možností, které přichází v úvahu:

A, Vrátila byste do zaměstnání a dále pracovala, až do začátku další mateřské (6 – 8 týdnů před porodem). Jako rodič malého dítěte, máte dle zákoníku možnost požádat zaměstnavatele o zkrácený úvazek, nebo úpravu rozvrhu směn (zaměstnavatel vám ale nemusí vyhovět, záleží i na provozních podmínkách).

Pokud byste v té době již byla těhotná, tak vám zaměstnavatel ani nemůže dát výpověď, a máte případně nárok i na některé úlevy, pro pracující těhotné ženy (případné předvedení na jinou práci, zákaz práce v noci, omezení pro služební cesty, apod.).

B, Můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí neplaceného volna – opět zde není striktní povinnost na straně zaměstnavatele, aby vám po skončení rodičovské dovolené poskytl neplacené volno, ale pokud například nebudete mít hlídání pro dítě (školku apod.), pak by vám zaměstnavatel měl vyjít vstříc (resp. toto již bylo několikrát řešeno u soudu, a ty byly na straně žen).

C, Můžete se případně domluvit se svým gynekologem a nechat si napsat neschopenku kvůli „rizikovému těhotenství“. Většina lékařů nemá problém s vystavením neschopenky kvůli rizikovému těhotenství, i když pro to nemusí být zcela relevantní zdravotní důvody (resp. každé těhotenství je svým způsobem „rizikové“).

Pak byste mohla být až do začátku další mateřské dovolené na neschopence a měla byste nárok na nemocenské dávky podle standardních podmínek (bylo by zde ale omezení v podobě vycházek maximálně na 6 hodin denně – delší být nemohou, s ohledem na dítě byste si je mohla nechat napsat 2x denně, např. 8 – 11 a následně například 14 – 17, apod.).

D, Můžete pochopitelně do zaměstnání nenastupovat a podat výpověď nebo se dohodnout na ukončení zaměstnání dohodou. To ale nemusí být příliš výhodné. V závislosti na fázi těhotenství, by mohlo hrozit i to, že byste neměla nárok na mateřskou (ochranná doba je jen 180 dní po skončení zaměstnávání).

Při ukončení zaměstnání byste ale měla nárok na podporu v nezaměstnanosti až do doby, kdy by vám vznikl nárok na druhou mateřskou nebo na další rodičovský příspěvek.

Jiné možnosti mě moc nenapadají – jak jsem psala, záleží na tom, jestli již budete těhotná a kolik času vám bude zbývat. A také záleží na přístupu vašeho zaměstnavatele. Někdy je dohoda snadnější (např. u neplaceného volna), jindy to ženy řeší neschopenkou kvůli rizikovému těhotenství …

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď