Konec rodičovského příspěvku – z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.

V září mi končí rodičovský příspěvek, ale problém je, že se nemůžu vrátit do předchozí práce, kde mám smlouvou na dobu neurčitou. Důvod je, že jsme se přestěhovali dál, a já nebudu moct skloubit práci, školku….

V místě nynějšího bydliště práci hledám, ale zatím se to nedaří. Otázka je, jak a z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti. Pravděpodobně budu muset požádat o výpověď dohodou.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Kateřina, 17.08.2022 17:49
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.08.2022 14:48 napsal/a:

Dobrý den,

Mezi ukončením čerpání rodičovského příspěvku, a ukončením rodičovské dovolené je rozdíl.

Rodičovská dovolená končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte (pokud jste si v zaměstnání nedomluvila kratší rodičovskou dovolenou, prodloužení rodičovské dovolené už ale možné není).

Rodičovský příspěvek, je možné čerpat až do 4 roků dítěte, nebo do doby, než je vyčerpána celá částka (aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě).

Je tedy otázka, jestli vám v září končí pouze čerpání rodičovského příspěvku, nebo i rodičovská dovolená?

Po skončení rodičovské dovolené (následující pracovní den po 3 narozeninách dítěte), máte jako zaměstnanec povinnost nastoupit do zaměstnání, nebo se domluvit na jiném řešení. Může se jednat o výpověď, ukončení zaměstnání dohodou, můžete si požádat o neplacené volno, můžete být v pracovní neschopnosti, atd. …

Pokud byste chtěla ukončit zaměstnání, pak jen pozor na to, že výpověď dohodou, je nesmysl. Buď dáváte výpověď (nebo ji dostáváte od zaměstnavatele), nebo se jedná o dohodu. Oboje současně nejde. Pro výpověď ze zaměstnání, jsou trochu odlišné podmínky (například výpovědní doba 2 měsíce), než pro dohodu (ukončení zaměstnání ihned, resp. k datu, na kterém se dohodnete).

Jako zaměstnanec, můžete dát výpověď, nebo ukončit pracovní poměr, i během rodičovské dovolené (je to ale zbytečné, lepší je počkat na konec RD). Zaměstnavatel s vámi může ukončit pracovní poměr až po skončení rodičovské dovolené (během rodičovské dovolené, můžete dostat výpověď pouze ve zvláštních případech.

Pokud ukončíte pracovní poměr výpovědí nebo dohodou, po skončení rodičovské dovolené, tak to bude běžné ukončení pracovního poměru (podmínky jsou stejné, jako pro všechny ostatní zaměstnance). Zaměstnavatel by vám vystavil potvrzení o výši průměrného výdělku pro Úřad práce.

Pokud by po skončení rodičovské probíhala ještě výpovědní doba (tj. pokud byste dala výpověď), pak by se dalo vycházet z průměrného výdělku.

Pokud by se jednalo o ukončení pracovního poměru dohodou (tj. po rodičovské byste neodpracovala alespoň 21 dní), pak by se vycházelo z pravděpodobného výdělku (viz. paragraf 355, zákoník práce).

O výši podpory v nezaměstnanosti, by také rozhodovalo to, kdy byste šla na Úřad práce. Pokud by to bylo do 3 dnů, od ukončení zaměstnání, pak by se podpora odvíjela od vašeho průměrného/pravděpodobného výdělku.

Roli by hrál i důvod pro ukončení zaměstnání (je vhodné do výpovědi, nebo do dohody uvést důvod, který spadá mezi vážné důvody – stěhování, péče o dítě, apod.), aby nedocházelo ke krácení podpory).

Pokud byste ale po skončení zaměstnání, byla nějakou dobu doma s dítětem, a na Úřad práce šla až později, pak by se vám jako poslední činnost započítala péče o dítě (jako náhradní doba zaměstnání, se počítá péče o dítě až do 4 roků), a podpora by se odvíjela od průměrné mzdy v ČR (podpora je pak jen velmi nízká).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď