Má na OČR nárok i babička?

Dobrý den,

Má prosím nárok na OČR v případě nemoci mého syna i babička, která nežije s námi ve stejné domácnosti?

Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dotaz poslal/a: Kateřina, 21.08.2022 21:42
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.08.2022 10:17 napsal/a:

Dobrý den,

Dříve to bylo tak, že na ošetřovné (OČR), mohla mít babička nárok pouze v případě, že s dítětem (ošetřovanou osobou) sdílela společnou domácnost. To se ale změnilo.

Podle aktuálně platných podmínek, má na ošetřovné na dítě nárok i babička (nebo i další osoby), i když s nemocným dítětem nesdílí společnou domácnost.

Viz odstavec 2, paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.

Příbuzenství v přímé linii, je definováno v Občanském zákoníku (zákon číslo 89/2012 Sb.), v paragrafu 772:

§ 772

(1) Osoby jsou příbuzné v linii přímé, pochází-li jedna od druhé.

(2) Osoby jsou příbuzné ve vedlejší linii, mají-li společného předka, ale přitom nepocházejí jedna od druhé.

Pokud vaše maminka (babička), splňuje podmínky pro nárok na nemocenské dávky (kam spadá i ošetřovné), tj. pokud je zaměstnaná v zaměstnání, kde jí vzniká účast na nemocenském pojištění, pak má podle aktuálně platných podmínek nárok na ošetřovné, i když s vaším dítětem nesdílí společnou domácnost.

Podmínky pro ošetřovné jsou pak stejné – maximálně 9 kalendářních dní, 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu, atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď