Na co mám nárok po skončení rodičovské?

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych poprosit o radu.

Moje dcera teď 3. 10. 2022 bude mít 2 roky. Příští rok v březnu 2023, mi končí rodičovský příspěvek, a v Havířově jsou jen jedny jesle. Když jsem chtěla rezervovat místo, tak mi řekli, že mají plno až do srpna 2023.

Já si tudíž nemůžu hledat práci, a tak nebudu mít z čeho platit nájem, elektřinu atd. Na úřadě práce mi řekli, že můžu jít akorát na podporu v nezaměstnanosti. A z toho nezaplatím ani ten nájem.

Jsem s dcerkou sama a alimenty taky nepobírám, s otcem nejsme vůbec v kontaktu.

Nevím si, rady a nevím kam se obrátit pro radu.

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Gabriela, 04.09.2022 1:16

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.09.2022 20:04 napsal/a:
 

Dobrý den,

Po ukončení rodičovského příspěvku, můžete mít opravdu nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud aktuálně nejste zaměstnaná (pracovní poměr skončil před porodem či během rodičovské, apod.), pak se vám pro nárok na podporu, započítává i doba péče o dítě.

Po skončení rodičovské, je ale následná podpora v nezaměstnanosti jen velmi nízká – aktuálně je to 5558 Kč za první dva měsíce, 4446 Kč za druhé dva měsíce, a 4076 Kč po zbytek doby. V roce 2023, to bude o něco málo více (odvíjí se od průměrné mzdy v ČR v předchozím roce).

Pokud bude tato podpora váš jediný příjem, pak může být nárok i na další sociální dávky (na některé můžete mít nárok již nyní).

Může mít nárok například na dávky hmotné nouze – příspěvek na živobytí. U něj záleží na tom, jestli žijete jen sama s dítětem, nebo případně, jestli sdílíte společnou domácnost i s dalšími osobami. Pak se zohledňují i příjmy dalších osob. Dále záleží i na celkové sociální/majetkové situaci, nebo i na tom, kolik je životní minimum (to se letos zvyšovalo již 2x, další zvýšení může být i na podzim, nebo od začátku roku 2023).

Můžete mít také nárok na příspěvek na dítě – pravidelná sociální dávka, na kterou je nárok, pokud příjem rodiny nepřekračuje 3,4 násobek životního minima.

Pro samoživitelku a jedno dítě do 6 roků, je od 1. 7. 2022 životní minimum 6 610 Kč. Na příspěvek na dítě je nárok při příjmu do 22 474 Kč měsíčně. Na dítě do 6 roků, je příspěvek na dítě 1130 Kč měsíčně. Od začátku září 2022, je možné nově vyřídit příspěvek na dítě i online – ve zjednodušeném formuláři (viz zde).

Dále může být případně nárok i na příspěvek na bydlení. Na přídavky na bydlení je nárok, pokud bydlíte v nájmu, v osobním vlastnictví, nebo pokud se jedná o podnájem celého bytu.

Nárok na příspěvek, je v případě, že náklady na bydlení jsou vyšší než 30% měsíčního příjmu (v Praze více než 35%). Roli hraje i celkový počet osob, které v bytě bydlí, doložené náklady na bydlení, průměrná výše měsíčního příjmu nebo velikost města (obce), kde bydlíte.

Pokud je nyní vaším jediným příjmem jen rodičovský příspěvek, a pokud máte vyšší náklady na bydlení, tak je možné, že na příspěvek na bydlení máte nárok již nyní. Od začátku července 2022, je možné nově vyřídit příspěvek na bydlení i online – ve zjednodušeném formuláři (viz zde).

Můžete mít případně nárok i na náhradní výživné od státu (platí Úřad práce, může to být až 3000 Kč měsíčně). Zde je ale předpokladem to, že budete mít rozhodnutí soudu o výživném. Tj. nejprve je nutné výživné vyřešit u soudu (pokud nemáte). Jako samoživitelka, máte případně i možnost požádat o prominutí soudních poplatků. Vyřešení alimentů, může hrát roli, i pro dávky hmotné nouze.

Pokud by následně otec dítěte neplatil výživné, tak je možné podat návrh na zahájení exekuce pro neplacení alimentů, a na základě toho pak vzniká nárok na náhradní výživné od státu (až 3000 Kč měsíčně).

I během doby, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, máte možnost pracovat – například formou DPP či DPČ (pár hodin denně/týdně). Výše příjmu, během doby, kdy pobírat rodičovský příspěvek, není nijak omezena.

Po skončení RP, v době kdy byste případně byla vedená na Úřadu práce, a pobírala podporu v nezaměstnanosti, už ale nemůžete mít příjem z nějaké výdělečné činnosti.

To je pak možné, až po skončení podpory, pak si můžete přivydělat maximálně polovinu minimální mzdy (aktuálně je to 8100 Kč měsíčně, v roce 2023 to může být více – od 1. 1. 2023 se zřejmě bude zvyšovat minimální mzda).

Když to shrnu – na příspěvek na dítě, příspěvek na bydlení, případně i na náhradní výživné nebo dávky hmotné nouze, můžete mít nárok již nyní (záleží na výši příjmu či na počtu osob ve společné domácnosti a jejich příjmech). Případně na ně může být nárok, po skončení výplaty rodičovského příspěvku, až se vám sníží příjem.

Konkrétněji to ale neposoudím (neznám všechny údaje). Příspěvek na bydlení, nebo přídavky na dítě, je možné jednoduše vyřizovat i online (viz odkazy výše). Dávky hmotné nouze nebo případně i náhradní výživné, je nutné řešit osobně, přímo na Úřadu práce.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,