Nárok na mateřskou při neschopence

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, když je daná výpověď zaměstnankyní, zda má nárok na mateřskou, když nesplňuje 180 dní od skončení poměru (o pár dní), protože na konci pracovního poměru byla na neschopence, která trvala i po skončení pracovního poměru.

Zda se lhůta 180 dní počítá od data skončení pracovního poměru, nebo od data, kdy skončila neschopenka.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Tereza, 12.09.2022 19:16

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.09.2022 14:26 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste byla těhotná již při ukončení pracovního poměru, pak po jeho skončení „běží“ ochranná doba. Pokud je následně začátek PPM, ještě během této ochranné doby, pak máte nárok na „mateřskou“ za stejných podmínek, jako byste byla stále zaměstnaná.

Ochranná doba po skončení zaměstnání (činnosti, ve které vznikala účast na nemocenském pojištění), je až 180 dní, pokud jste v tomto zaměstnání byla již těhotná.

Pokud ale poslední zaměstnání, kde bylo zahájeno těhotenství, trvalo méně než 180 dní, pak je i ochranná doba adekvátně kratší.

Začátek PPM, je v době 6 – 8 týdnů, před očekávaným termínem porodu. Konkrétní datum, si volíte sama (ve zmíněném intervalu), na základě konzultace s vaším lékařem.

Ochranná doba, se vztahuje k nemocenskému pojištění. Účast na nemocenském pojištění, vzniká během pracovního poměru. Začátek pojištění je v den zahájení práce, a účast na pojištění končí společně s ukončením pracovního poměru.

To, že jste po skončení pracovního poměru, v pracovní neschopnosti se ochranné doby nijak netýká.

Po skončení zaměstnání, sice máte i nadále nárok na neschopenku a nemocenské dávky. Ochranná doba, se vám ale počítá od data ukončení pracovního poměru.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 15, odstavec 2:

(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

Pokud vám začátek PPM, vychází až po skončení ochranné doby, pak už bohužel nárok na „mateřskou“ není. V takovém případě, máte po narození dítěte, nárok na rodičovský příspěvek. Na PPM by případně mohl mít nárok otec dítěte (za běžných podmínek – od 7 týdne po porodu, po dobu 22 týdnů, atd.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,