Nárok na nemocenskou – ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Dobrý den, dne 16. 6. 2022 jsem začal pracovat v nové firmě. Od 19. 8. 2022 jsem v pracovní neschopnosti.

Dne 25. 8. 2022 mi zaměstnavatel oznámil, že se mnou bude ukončen pracovní poměr ve zkušební době.

Můj dotaz proto zní, zda mám i po ukončení pracovního poměru ve zkušební době nárok na nemocenské dávky po dobu, než mi bude ukončena pracovní neschopnost?

Děkuji za odpověď, krásný den.

Dotaz poslal/a: Karel Š., 30.08.2022 10:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.08.2022 15:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na „placenou neschopenku“ je nárok i v novém zaměstnání (ve zkušební době), bez ohledu na délku předchozího zaměstnání.

Nárok na nemocenskou, vyplývá z účasti na nemocenském pojištění. Účast na nemocenském pojištění, u většiny zaměstnanců vzniká již při zahájení výkonu práce (výjimkou jsou některé dohody mimo pracovní poměr, kde například u DPP záleží na výši měsíční odměny).

Ve většině případů, je tedy nárok na nemocenskou, i když onemocníte hned první den v novém zaměstnání. Nárok na nemocenskou, pak není nijak ovlivněn tím, že pracovní poměr skončí během neschopenky.

Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení pracovního poměru (maximálně po dobu 380 dní od začátku neschopenky).

Během pracovní neschopnosti, dostáváte prvních 14 dní náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Tato náhrada mzdy, je ve výši 60% z redukovaného průměrného hrubého hodinového výdělku.

Pokud jste ve zkušební době, tak současně platí, že s vámi zaměstnavatel nesmí ukončit pracovní poměr, během prvních 14 dní pracovní neschopnosti – viz paragraf 66, zákoník práce:

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.

(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Pokud jste na neschopence od 19. 8. 2022 (včetně), pak vám pracovní poměr může skončit nejdříve po 1. 9. 2022. Do této doby, vám také zaměstnavatel platí náhradu mzdy za nemoc, za předpokladu, že vám v zaměstnání vzniká účast na nemocenském pojištění (tj. nejedná se například od dohodu o provedení práce s příjmem do 10 000 Kč měsíčně, apod.).

Pokud budete v pracovní neschopnosti i dále, tak od 15 dne neschopenky, máte nárok na nemocenské dávky. Na ty je nárok, i po skončeném pracovním poměru. Podstatné je zde to, že neschopenka byla zahájena v době pracovního poměru.

Nemocenské dávky, platí stát (ČSSZ). Od 15 do 30 dne je nárok na 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 31 dne je to 66% a následně od 61 dne je to 72%.

Na nemocenské dávky, může být nárok, až po dobu 380 dní od začátku neschopenky (záleží i na tom, jestli v předchozím cca roce, byly/nebyly čerpány nemocenské dávky). Případně je možné i prodloužení (až o 350 dní).

Po dobu pracovní neschopnosti (s nárokem na nemocenské dávky), po ukončeném zaměstnání, za vás platí zdravotní pojištění stát, a doba se započítává i jako doba důchodového pojištění.

Po skončení neschopenky, pak můžete jít na Úřad práce, a pokud jsou splněny příslušné podmínky, je nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,