Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

Dobrý den, prosím o radu.

Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022.

Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok?

Nyní mám smlouvu prodlouženou do února 2023.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Ervín, 22.04.2022 14:39

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.04.2022 16:41 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nic jako „výpověď dohodou“ neexistuje. Zaměstnavatel vám buď může dát výpověď, nebo vám může nabídnout ukončení pracovního poměru dohodou. Je to tedy buď výpověď, nebo dohoda.

Pokud by vám zaměstnavatel dal výpověď, tak při doručení výpovědi před koncem dubna 2022, je zde následně dvouměsíční výpovědní lhůta (květen a červen 2022), a pracovní poměr by tak mohl skončit nejdříve k 30. 6. 2022.

Výpověď vám může zaměstnavatel dát, jen z některé zákonem povoleného důvodu. Viz zákoník práce, paragraf 52, zpravidla písmeno a) až c) (tj. z důvodu nadbytečnosti nebo z organizačních důvodů, případně další…).

Při výpovědi z výše uvedených důvodů, pak máte nárok na odstupné. Výše odstupného se odvíjí od doby, kterou pro zaměstnavatele pracujete. Pokud je to více než 2 roky, pak máte nárok na trojnásobek průměrného měsíčního výdělku.

To, že máte pracovní smlouvu na dobu určitou, nemusí hrát žádnou roli. Pokud je smlouva ukončena výpovědí, pak je na odstupné nárok.

Výše odstupného se odvíjí od celkové doby u zaměstnavatele, tj. zohlední se i všechny předchozí smlouvy (pokud mezi nimi nebyla mezera více než 6 měsíců).

Pokud by vám zaměstnavatel předložil dohodu o ukončení pracovního poměru k 30. 4. 2022, pak je to čistě na vašem rozhodnutí, zda s touto dohodou budete souhlasit. Zaměstnavatel vás nijak nemůže donutit, abyste dobrovolně podepsal dohodu. To je jen na vás. Buď dohodu podepíšete, nebo bude trvat na tom, aby vám zaměstnavatel dal výpověď.

Pokud je pracovní poměr ukončen dohodou, pak můžete mít i tak nárok na odstupné. Pokud je dohoda uzavírána z důvodů uvedených v paragrafu 52, písmeno a) až c), tak je na odstupné nárok, stejně jako by se jednalo o výpověď.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dohodu, pak je to ale i o tom, co si se zaměstnavatele dohodnete.

Můžete se případně dohodnout i na vyšším odstupném (například 5x měsíční výdělek, protože u výpovědi byste také měl nárok ještě na 5 platů (2x výplata během výpovědní doby + 3x odstupné)).

Nárok na odstupné, u pracovního poměru na dobu určitou, nevzniká pouze v případě, že se jedná o ukončení zaměstnání z toho důvodu, že uplynula sjednaná doba zaměstnání. Tj. pokud by vám zaměstnání mělo končit například v únoru 2023, tak by na odstupné nárok nebyl. To ale nyní není váš případ.

Ještě k tomu co pište v dotazu – uvádíte, že pro zaměstnavatele pracujete už 10 roků, a máte stále smlouvu na dobu určitou.

Pokud se nejedná o nějaký speciální případ (zaměstnání cizince, speciální typ práce, práce pro agenturu, apod.), pak to ale odporuje zákoníku práce.

Smlouva na dobu určitou, se může opakovat/prodloužit maximálně 2x, a následně se z ní měl stát pracovní poměr na dobu neurčitou – viz paragraf 39, odstavec 2:

(2) Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba 3 let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,