Nárok na porodné a mateřskou v roce 2022 u nezaměstnané těhotné, po skončení studia na SŠ?

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, jestli budu mít nárok na porodné a mateřskou, když jsem momentálně nezaměstnaná a vedená na Úřadu práce. Hledala jsem to na internetu, a narazila jsem na různé informace a nemám v tom moc jasno.

Minulý rok jsem dokončila studium střední školy. Kvůli COVIDu a dalším věcem, jsem nakonec maturovala až v září. Do té doby jsem byla student.

Po maturitě, jsem se šla zaevidovat na Úřad práce, a tam jsem dodnes. Zatím jsem nenašla žádnou pořádnou práci.

Bydlím u přítele (nejsme manželé) a teď jsem nedávno zjistila, že jsem těhotná. Dítě by se mělo narodit během léta 2022. Sice zkouším dál hledat práci, ale vzhledem k těhotenství, to nevidím moc nadějně.

Zajímalo by mě, jak na tom budeme s financemi při narození dítěte. Přítel už nějakou dobu pracuje, jeho výplata v zaměstnání je cca 26 000 Kč čistého měsíčně.

Budu mít v roce 2022 nárok na porodné a na mateřskou? Někde jsem četla, že když je těhotná na Úřadu práce, tak na mateřskou nemá nárok. Jinde píší, že mateřskou dostanu, a že to bude 10 000 Kč měsíčně. A také jsem narazila na to, že po skončení studia na střední škole, bych měla mít nárok na mateřskou automaticky?

Můžete mi to prosím nějak vysvětlit, jak to je?

Moc děkuji

Dotaz poslal/a: Nikola H., 31.12.2021 09:39
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.01.2022 16:13 napsal/a:

Dobrý den,

V souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě, jsou zde tři hlavní dávky. Dvě z nich spadají pod sociální dávky, jedna spadá pod nemocenské dávky. Jedná se o:

  • Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) – o té se někdy hovoří jako o „mateřské“, spadá pod dávky nemocenského pojištění
  • Rodičovský příspěvek (RP) – také se někdy označuje jako „mateřská“ nebo častěji jako „rodičovská“ – spadá pod sociální dávky
  • Porodné – jednorázová sociální dávka, na rozdíl od PPM a RP, které jsou vypláceny měsíčně, po nějakou i delší dobu (viz dále), porodné vyplácí jen jednou, jako jednorázový příspěvek

Kromě těchto 3 dávek, můžete mít nárok i na další sociální dávky. Po narození dítěte, to mohou být přídavky na dítě. Už nyní můžete mít případně nárok na příspěvek na bydlení.

Peněžitá pomoc v mateřství – na tuto dávku, mají obvykle nárok jen zaměstnanci nebo podnikatelé (OSVČ) – nezaměstnané ženy, nebo studentky to mají s nárokem na mateřskou složitější. Je placena 28 týdnů (nebo 37 týdnů na dvojčata). Podmínkou je minimální doba účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 dní za poslední dva roky. Účast na nemocenském pojištění vzniká například během zaměstnání.

Pokud jste zatím nikde nepracovala, a jste nyní jen na Úřadu práce, tak byste tuto podmínku nesplnila. Výjimkou může být situace, kdy vám do posledních dvou roků spadá dokončené studium.

Pokud byste ještě před začátkem mateřské (6 až 8 týdnů před porodem), nastoupila do nějakého zaměstnání (kde by vám vznikala účast na nemocenském pojištění), pak se vám zohlední i doba studia, a na peněžitou pomoc v mateřství byste nárok mít mohla.

Pokud budete až do porodu vedená na Úřadu práce jako nezaměstnaná, tak vám nárok na tuto „mateřskou“ (požitou pomoc v mateřství) bohužel nevznikne.

Rodičovský příspěvek – na ten je nárok buď po narození dítěte (pokud není nárok na PPM), nebo po skončení čerpání peněžité pomoci v mateřství. U rodičovského příspěvku není podmínkou předchozí zaměstnání, takže na něj máte nárok i jako nezaměstnaná na Úřadu práce.

Rodičovský příspěvek je v roce 2022, ve výši 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata). Pokud nemáte nárok na PPM, pak je maximální měsíční částka, vámi zmíněných 10 000 Kč.

Pokud máte nárok na mateřskou, nebo pokud se v žádosti o rodičovský příspěvek doloží příjem otce dítěte, pak to může být i vyšší měsíční částka. Pak ale rodičovský příspěvek dostáváte kratší dobu.

Při částce 10 000 Kč měsíčně, je to 30 měsíců (2,5 roku). Záleží tedy i na tom, jak dlouho chcete být doma s dítětem, s nárokem na RP (obecně je to možné až 4 roky, resp. do 4 roků dítěte).

Porodné je jednorázová sociální dávka. Při narození prvního dítěte můžete po porodu dostat 13 000 Kč (u dvojčat by to bylo 23 000 Kč).

Podmínkou je zde to, že průměrný čistý měsíční příjem (vás + otce dítěte), v posledním kalendářním čtvrtletí, nepřekročí 2,7 násobek životního minima.

Pokud by se vám dítě mělo narodit například v červenci 2022, pak se posuzuje příjem za duben až červen 2022.

Jako příjem by se počítala čistá výplata vašeho přítele, a případně i vaše příjmy (ze zaměstnání, z nějaké brigády, případně i peněžitá pomoc v mateřství, pokud byste na ni měla nárok).

Pokud se vám narodí jedno dítě, pak je nárok na porodné do průměrného příjmu ve výši 23 544 Kč měsíčně (životní minimum pro dvě dospělé osoby a jedno narozené dítě je 8720 Kč). Tím, že má váš přítel čistou mzdu ve výši 26 500 Kč, tak by na porodné nárok nebyl.

Pokud by se vám měla narodit dvojčata, pak by životní minimum bylo 10 690 Kč (2 dospělí a dvě narozené děti), a nárok na porodné by byl do výše příjmu 28 863 Kč.

Je možné, že se v roce 2022 bude životní minimum zvyšovat. Na konci roku 2021, nový ministr práce a sociální věcí prohlásil, že nová vláda bude v roce 2022, zvažovat i možnost zvýšení životního a existenčního minima. Pak by případně nárok na porodné vycházel jinak (byl by i při vyšším příjmu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď