Nárok na sociální dávky během nezaměstnanosti?

Dobrý den, prosil bych o radu.

Mám maminku, která je hlášená na ÚP, kde jí vypočítali podporu 10 400 Kč.

Před tím nikdy na ÚP nebyla hlášená. Jenom nájem včetně energií dělá 7 400 Kč.

Má nárok na nějakou sociální dávku, kromě příspěvku na bydlení?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Radek N., 12.09.2022 7:18

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.09.2022 19:58 napsal/a:
 

Dobrý den,

Sociálních dávek, sice existuje hned několik, většina z nich je ale určena specifickým skupinám osob, nebo jsou účelově vázány. Jedná se o přídavky na dítě, příspěvky pro osoby se zdravotním postižením, apod.

Jednou z „obecných“ sociálních dávek, je vámi zmiňovaný příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, při bydlení v nájmu, v osobním vlastnictví, nebo i při bydlení v podnájmu (celého bytu), pokud jsou náklady na bydlení (nájem včetně energií a služeb), vyšší než 30% průměrného čistého měsíčního příjmu (v Praze než 35%). Kromě toho jsou i další podmínky.

Prvním krokem by tedy mělo být podání žádosti o příspěvek na bydlení. Jestli na něj má nárok a o kolik by se jednalo, vám neřeknu. Roli hraje mimo jiné i velikost města/obce (normativní náklady na bydlení), celkový počet osob v bytě, forma bydlení a také průměrná výše příjmu a nákladů na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Pokud by ale nastala situace, kdy vaší mamince, po zaplacení nákladů na bydlení (nemusí být ale zohledněny celé skutečně placené náklady), nezůstane ani částka ani živobytí, pak by mohla mít nárok na dávky pomoci ve hmotné nouzi.

U dávek pomoci ve hmotné nouzi, záleží na tom, zda žije sama, nebo ve společné domácnosti s dalšími osobami (pak se zohledňují i jejich příjmy). Posuzuje se celková sociální a majetková situace.

Mezi dávky pomoci ve hmotné nouzi, patří příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Jestli by na ně mohla mít nárok, vám opět neřeknu. Roli hraje více faktorů.

Její podpora v nezaměstnanosti, také není zase tak nízká (v kontextu toho, že aktuální životní minimum při jednotlivce, je 4 620 Kč). Může se ale informovat na Úřadu práce (kde se vyřizují všechny sociální dávky).

Další „obecné“ sociální dávky už nejsou. Mohla by mít případně nárok na mimořádnou dávku pomoci ve hmotné nouzi – pokud by u ní došlo k nějaké mimořádné situaci nebo pokud by měla například platit nějaký vysoký nedoplatek za elektřinu/plyn či podobně (to už ale není pravidelná dávka).

U sociálních dávek, může být problematické i to, že například u příspěvku na bydlení, se neposuzuje aktuální výše příjmu, ale průměr za předchozí kalendářní čtvrtletí (kdy ještě mohla výt zaměstnaná a mohla mít vyšší příjmy).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,