Nemocenská a podpora v nezaměstnanosti po ukončení PP

Dobrý den,

31. 8. 2022 jsem ukončila pracovní poměr v posledním dnu zkušební doby.

3. 9. 2022 jsem se přihlásila na úřad práce.

5. 9. 2022 jdu na operaci, která si vyžádá cca 4 měsíční práce neschopnost.

Jak jsem se na těchto stránkách dočetla, začne mi „nemocenská“ ve lhůtě 7 dnů od ukončení zaměstnání.

– Znamená to tedy, že na ÚP jsem se měla hlásit až po skončení nemocenské?

– Bude se doba nemocenské započítávat do období, kdy mám nárok na podporu (56 let = 11 měsíců)nebo mi nárok na podporu vznikne až po ukončení nemocenské?

– Bude se po ukončení nemocenské podpora vypočítávat stejně, jako kdybych nemocenskou neměla? Tzn. 45% z průměru za poslední 3 měsíce v zaměstnání (PP jsem ukončila já)?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Helena Č., 04.09.2022 20:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.09.2022 14:48 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení zaměstnání, můžete jít na Úřad práce, kdy chcete. Pokud se jdete na ÚP zaregistrovat do 3 dnů od skončení zaměstnání, tak vám doba v evidenci uchazečů o zaměstnání, navazuje bezprostředně, na ukončené zaměstnání.

Na Úřad práce nemá smysl chodit, pokud již jste v pracovní neschopnosti. V době, kdy máte neschopenku, vás na Úřadu práce, nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. Viz paragraf 25, odstavec 2, zákon o zaměstnanosti:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Pokud je ale neschopenka zahájena, až poté, co se zaregistrujete na ÚP, tak je to něco jiného. To už jste vedená v evidenci ÚP, a kvůli neschopence vás z evidence nevyřadí. Zahájení neschopenky, má následně vliv na podporu v nezaměstnanosti.

Pokud je neschopenka zahájena do 7 kalendářních dní, tak můžete mít nárok na nemocenské dávky (od 15 dne pracovní neschopnosti). Pokud by to bylo více, než 7 dní, tak na nemocenské dávky nárok není.

Pokud jste vedená v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP, tak máte povinnost, oznámit začátek neschopenky nejpozději do 3 dnů – viz odstavec 3, paragraf 27, zákon o zaměstnanosti

(3) Uchazeč o zaměstnání, který dočasně není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu anebo není schopen plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení, je povinen tyto důvody oznámit krajské pobočce Úřadu práce nejpozději do 3 kalendářních dnů od vydání potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu nebo potvrzení o ošetření nebo vyšetření, a nejpozději do 8 kalendářních dnů ode dne vydání potvrzení o dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu nebo potvrzení o ošetření nebo vyšetření uchazeče o zaměstnání ve zdravotnickém zařízení doložit tyto důvody příslušným potvrzením krajské pobočce Úřadu práce.

Pokud vám během pracovní neschopnosti, bude vznikat nárok na nemocenské dávky, tak se po dobu, kdy budete čerpat nemocenskou, pozastaví výplata podpory v nezaměstnanosti. Viz paragraf 44

§ 44

(1) Uchazeči o zaměstnání se podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci neposkytuje po dobu

b) poskytování dávek nemocenského pojištění, s výjimkou dávek nemocenského pojištění, které jsou uchazeči o zaměstnání poskytovány z účasti na nemocenském pojištění z titulu výkonu činností podle § 25 odst. 3 nebo zaměstnání podle § 25 odst. 6,

(2) Po dobu uvedenou v odstavci 1 krajská pobočka Úřadu práce poskytování podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci rozhodnutím zastaví.

Tj. mohou nastat tyto možnosti:

1) Při ukončení zaměstnání jste v pracovní neschopnosti = na Úřad práce jdete až po skončení neschopenky, následně je nárok na podporu v nezaměstnanosti (doba na neschopence se započítává jako náhradní doba zaměstnání, pokud máte nárok na nemocenské dávky)

2) Při ukončení zaměstnání, se zaevidujete na Úřadu a až poté zahájíte neschopenku (do 7 dní) a je nárok na nemocenskou = výplata podpory se přeruší. Přerušení výplaty podpory v nezaměstnanosti, neznamená, že byste o něco přišla. Pokud máte vzhledem k věku nárok na 11 měsíců, tak vám je podpora vyplácena po tuto dobu, po skončení neschopenky.

3) Při ukončení zaměstnání, se zaevidujete na Úřadu práce a až poté zahájíte neschopenku (někdy později, více než 7 dní od skončení zaměstnání) a není nárok na nemocenskou. V tomto případě by vám byla vyplácena podpora i během neschopenky (podle standardních podmínek pro nárok na podporu v nezaměstnanosti).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď