Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně.

V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč.

Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat?

Toto jsem měla popsané u zaslání peněz na účet. Nemocenské 31. 12. 2021 – 27. 1. 2022, denní dávka od 15. dne 214 Kč, DVZ 356 Kč, od 31. dne 235 Kč, DVZ 356 Kč, zánik nároku na výplatu 27. 1. 22. Srážka INS 4162.

Nevím, co znamená srážka INS. Mám insolvenci, ale když nemám ani životní minimum, tak přeci mi nemohou nic zabavit?

Dotaz poslal/a: Renata, 26.05.2022 16:45

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.05.2022 20:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Samotný výpočet nemocenské, který uvádíte, je správný. Při hrubé mzdě 12 000 Kč, vychází denní vyměřovací základ na cca 394,52 Kč. Pro nemocenské dávky, se denní vyměřovací základ redukuje (do 1298 Kč se započítá 90%), takže redukovaný vyměřovací základ vychází po zaokrouhlení na uvedených 356 Kč.

Výše nemocenské do 15 dne neschopenky, je 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 31 dne je to 66% z redukovaného vyměřovacího základu. Tedy to opět odpovídá.

Pokud jste v insolvenci, tak odpovídá a výpočet insolvenční srážky (podrobněji dále). Dvě třetiny z nemocenské se strhly na insolvenci (4162 Kč) a jedna třetina vám zůstala (2082 Kč).

Při insolvenci, máte nárok na nezabavitelnou částku (to je něco jiného než životní minimum) a dále na jednu třetinu ze zbylé části příjmu. Dvě třetiny ze zbylé části příjmu, jsou insolvenční srážky.

Nezabavitelná částka, jsou tři čtvrtiny ze součtu životného minima a normativních nákladů na bydlení. Tedy podstatně více, než je samotné životné minimum.

Problém ale může být v tom, že na tuto nezabavitelnou částku, je nárok pouze jednou. V případě, že máte více plátců příjmů (může se jednat o situaci, kdy má někdo více různých zaměstnání, nebo má v jednom měsíci příjem od zaměstnavatele a nemocenskou, nebo i jiná kombinace více různých druhů příjmu), pak máte nárok na nezabavitelnou částku pouze u jednoho plátce.

U vás tedy zřejmě došlo k tomu, že se nezabavitelná částka uplatnila při výpočtu srážek u zaměstnavatele. Zde by vám mělo zůstat nezabavitelné minimum a jedna třetina zbylého příjmu.

U druhého plátce příjmu (OSSZ – nemocenská), už není nárok na nezabavitelnou částku, a zůstává tak pouze jedna třetina příjmu (dvě třetiny jsou insolvenční srážka). Na nezabavitelné minimum, je v jednom měsíci nárok, pouze u jednoho zaměstnavatele.

Pokud dochází k situaci, kdy máte více příjmů, a ani u jednoho plátce příjmu, není příjem vyšší než nezabavitelná částka, pak může soud rozhodnout o tom, že se nezabavitelné částka rozdělí (soud případně určí, kolik přesně mají být srážky)

Viz. Občanský soudní řád (zákon číslo 99/1963), paragraf 298:

§ 298

(1) Nařizuje-li soud provádění srážek ze mzdy několika plátcům mzdy, určí jim jednotlivě, jakou část nezabavitelné částky nemají srážet. Kdyby příjem povinného nedosahoval u některého plátce mzdy ani uvedené části nezabavitelné částky, je plátce mzdy povinen oznámit to soudu. Soud pak znovu určí, jakou část nezabavitelné částky má každý plátce mzdy srážet. Soud může též určit, zejména jsou-li prováděny srážky již jen pro běžné výživné, aby je prováděl pouze některý z plátců mzdy a aby ostatní v provádění srážek zatím nepokračovali. 

(2) Provádí-li srážky několik plátců mzdy zároveň, zašlou srážky vždy soudu. Soud prověří, zda celkově sražená částka nepřevyšuje pohledávku oprávněného. Nepřevyšuje-li ji, vyplatí celou sraženou částku oprávněnému. Převyšuje-li ji, vyplatí soud ze sražené částky oprávněnému jen tolik, kolik odpovídá jeho pohledávce, a zbytek vrátí povinnému.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,