Nemocenská po třech měsících v nové práci

Dobrý den,

jsem třetím měsícem v zaměstnání a teď jsem po zkušební době dostal smlouvu na HPP. Rok dozadu jsem žádné jiné zaměstnání neměl.

Mám horšící se psychický stav a rád bych absolvoval tříměsíční stacionář, při kterém se vystavuje pracovní neschopnost. Měl bych nárok na plnohodnotnou nemocenskou po celou dobu trvání stacionáře?

Pokud ne, kolik měsíců zaměstnanec musí pracovat, aby tomu tak bylo?

Velice děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Ondřej V., 10.08.2022 14:13

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.08.2022 16:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

Účast na nemocenském pojištění (a s tím i související nárok na nemocenské dávky), vám vzniká ihned při nástupu do nového zaměstnání.

Pokud to trochu přeženu, tak pokud se hned první den v novém zaměstnání nějak zraníte, nebo onemocníte, tak již máte nárok na placenou neschopenku (i kdybyste v nové práci začal jen před velmi krátkou dobou).

V zásadě tedy není potřeba odpracovat nějakou minimální dobu v zaměstnání (podstatné je samotné zahájení výkonu práce), abyste mohl být delší dobu v pracovní neschopnosti, a měl nárok i na nemocenskou.

V pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenské dávky, můžete být po dobu až 380 dní, od začátku neschopenky.

Prvních 14 dní, vám „nemocenskou“ platí zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Jedná se o 60% z průměrného hrubého redukovaného hodinového výdělku, dostáváte zaplaceny neodpracované (zameškané) hodiny.

Od 15 dne na neschopence, je nárok na nemocenské dávky od „státu“ (platí ČSSZ).

Na nemocenské dávky je nárok za každý kalendářní den, maximálně 380 dní od začátku neschopenky (v některých případech je možné i prodloužení až o 350 dní).

Nemocenská se postupně zvyšuje. Od 15 do 30 dne je to 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu (odvíjí se od hrubé mzdy), od 31 do 60 dne je to 66%, od 61 dne je to 72%.

Pokud již máte ukončenou zkušební dobu, tak vám během pracovní neschopnosti, zaměstnavatel ani nemůže dát výpověď.

Tj. pokud nyní (v době kdy jste zaměstnaný, nebo případně i do 7 dní od ukončení zaměstnání), nastoupíte 3 měsíční léčbu, pak byste měl mít nárok na nemocenskou po celou dobu pracovní neschopnosti.

Výjimkou z výšeuvedeného by byla situace, pokud byste například byl celý předchozí rok v pracovní neschopnosti (pokud byste byl na nemocenské 380 dní a více). Pak je nárok na další (druhou) neschopenku, až po odpracování 190 dní (resp. do té doby je nárok na nemocenské dávky jen po kratší dobu, než výše uvedených maximálních 380 dní, to ale není váš případ).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,