Nemocenská po ukončení podpůrčí doby

Dobrý den,

Již v únoru mi skončila podpůrčí doba, tzn. další nárok mam po odpracovaných 190 dnech.

A má teda otázka zní, když již nemam podpůrčí dobu a náhodou bych musel jít na krátkodobou nemocenskou (nemoc), budou mi vyplaceny peníze prvních 14 dnů, které platí zaměstnavatel?

Jelikož podpůrčí doba se počítá od 15 dne na nemocenské tzn. až kde výplatu v nemoci platí stát.

Dotaz poslal/a: Patrik, 02.05.2022 08:03

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.05.2022 14:41 napsal/a:
 

Dobrý den,

Není to tak, že po vyčerpání celé podpůrčí doby (maximálně 380 dní), nemáte na nemocenskou nárok vůbec (po dobu 190 dní).

Pokud vyčerpáte celou podpůrčí dobu, a následně pracujete méně než 190 dní, tak máte nárok na nemocenskou, ale jen po kratší dobu. Na dalších 380 dní je sice nárok, až za 190 dní, do té doby máte ale nárok případně na kratší dobu.

Do maximální podpůrčí doby, se započítávají všechny předchozí pracovní neschopnosti, v období předchozích 380 dní. Pokud vám tedy při zahájení druhé neschopenky, do období posledních 380 dní, bude spadat například 350 dní první neschopenky, pak je podpůrčí doba jen 30 dní.

Takže pokud je skončena neschopenka, a hned další den by měla být zahájena další, pak opravdu není nárok na nemocenskou.

Pokud jste ale od skončení poslední neschopenky pracoval alespoň nějakou dobu (což zřejmě ano), tak už máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele/nemocenské dávky, alespoň po nějakou kratší dobu.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 26, odstavec 1 a 2:

§ 26

(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,