Neprodloužení smlouvy, neschopenka, těhotenství a nárok na mateřskou?

Dobrý den, momentálně jsem těhotná a 30. 7. mi končí pracovní smlouva, kterou mi zaměstnavatel neprodlouží.

Dnes 21.7 jsem nastoupila na neschopenku. Termín porodu mám 28. 12.

Chci se zeptat, zda budu mít nárok na mateřskou dovolenou, když jsem posledních pět let byla zaměstnaná.

Také se chci poptat, jak to bude po ukončení smlouvy, jestli mě bude neschopenka platit nadále až do nástupu na mateřskou dovolenou a zda-li to mám někde nahlásit – na sociální nebo zdravotní správě?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Zuzana, 21.07.2022 10:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.07.2022 08:09 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud budete v době před porodem a po porodu nezaměstnaná, pak se vás mateřská dovolená nijak netýká. Mateřská dovolená (tak jak ji definuje zákoník práce), je pracovní volno poskytované zaměstnavatelem ženám, po dobu 28 nebo 37 týdnů, v souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě. Pokud nebudete zaměstnaná, tak ani nemůžete mít dovolenou …

Něco úplně jiného, je ale případný nárok na peněžitou pomoc v mateřství. PPM („mateřská“) je peněžní dávka placená státem (ČSSZ), na základě nemocenského pojištění. Na tu byste podle všeho měla mít nárok, i když budete před porodem nezaměstnaná.

Pokud jste nyní v pracovní neschopnosti, a končí vám pracovní poměr na dobu určitou, pak se pro vás bezprostředně nic nemění.

Vaše pracovní neschopnost, může pokračovat až do porodu (resp. do případného začátku PPM, což je v období 6 – 8 týdnů před porodem, u vás cca první polovina listopadu).

Do skončení zaměstnání (30. 7.), vám během neschopenky vzniká nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Po skončení zaměstnání, už na tuto náhradu mzdy nárok není. Od 15 dne na neschopence (u vás tedy od 4. 8.), vám vzniká nárok na nemocenské dávky (platí stát).

Na nemocenské dávky, je nárok i po ukončení zaměstnání. Podstatné je to, že pracovní neschopnost začala ještě během pracovního poměru (kdy jste účastníkem nemocenského pojištění).

Po dobu pracovní neschopnosti (po skončení zaměstnání, kdy máte nárok na nemocenské dávky), za vás zdravotní pojištění platí stát, a doba se vám započítává i pro nárok na důchod.

To, že jste v pracovní neschopnosti i po skončení zaměstnání, je případně nutné oznámit na vaši zdravotní pojišťovnu (viz informace například zde – „osoba pobírající dávky nemocenského pojištění“).

Co se týká případného nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), tak tam bude záležet na více faktorech.

Abyste měla nárok na PPM (nejedná se o mateřskou dovolenou, to je něco jiného), tak musíte splňovat zákonné podmínky.

První podmínkou je minimální doba účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky, před začátkem PPM. Jako účast na nemocenském pojištění, se vám počítá celá doba v zaměstnání (včetně aktuální neschopenky).

Tuto první podmínku, byste měla vzhledem době předchozího zaměstnání (píšete 5 roků), bez problému splňovat.

Druhou podmínkou je to, že v době nástupu na PPM (6 – 8 týdnů před termínem porodu, tj. u vás cca první polovina listopadu), jste buď účastníkem nemocenského pojištění (tj. například zaměstnaná), nebo že jste alespoň v ochranné době.

Po skončení aktuálního zaměstnání (ve kterém jste již těhotná), je následně ochranná doba až 180 kalendářních dní. Pokud se váš nástup na PPM uskuteční během těchto 180 dní, pak je nárok na PPM stejně, jako byste byla zaměstnaná.

Vzhledem k možnému začátku PPM v první polovině listopadu, vám to vychází ještě během ochranné doby. Tj. na PPM byste měla mít nárok, za stejných podmínek, jako jiné zaměstnané ženy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,