Odměna člena výboru SVJ při mateřské

Dobrý den, jsem zaměstnaná na HPP, ale v brzké době se chystám na mateřskou  dovolenou. Tedy nebudu již pracovat, ale pobírat mateřskou.

Zároveň jsem také členem výboru našeho společenství vlastníků, za tuto funkci mi náleží odměna. Mohu ji pobírat, byť jsem na mateřské?

Počítám, že určitě činnosti v souvislosti s prací ve výboru budu zvládat i při mateřské…

Moc děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Tereza, 01.06.2022 13:40

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 02.06.2022 16:26 napsal/a:
 

Dobrý den

Nárok na „mateřskou“ (přesněji peněžitou pomoc v mateřství), vám vzniká na základě účasti na nemocenském pojištění v zaměstnání (případně i na základě podnikání, apod.).

Na rozdíl od „rodičovské“ (rodičovský příspěvek), jsou s PPM spojena určitá omezení. Ale ta se vztahují pouze k danému zaměstnání (nebo podnikání), na jehož základě vznikl nárok na PPM.

Během doby, kdy vám bude vyplácena peněžitá pomoc v mateřství (28 týdnů na jedno dítě nebo 37 týdnů na dvojčata), nesmíte pracovat v zaměstnání (nebo osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost), na základě kterého je PPM vyplácena.

Viz paragraf 16, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 16

Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, otcovské a ošetřovného za dobu, po kterou 

a) vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost,

Je to podobné, jako s nemocenskými dávkami během pracovní neschopnosti. Také není možné brát nemocenskou a dále pracovat (mít příjem) v zaměstnání, na základě kterého vznikl nárok na nemocenské dávky.

Omezení se ale vztahuje, jen pro dané zaměstnání (podnikání). Možnost příjmu z jiného zaměstnání, během čerpání PPM, není omezena. Nehraje roli ani výše příjmu

Teoreticky je tak možné, mít v zaměstnání mateřskou dovolenou (a čerpat PPM) a současně pracovat například na DPP nebo DPČ pro jiného zaměstnavatele. Nebo i pro stávajícího, pokud je uzavřena jiná smlouva, na jinou pracovní činnost. Nebo můžete mít OSVČ jako vedlejší činnost, a během mateřské dále podnikat. Nebo se věnovat práci pro společenství vlastníků.

Po skončení PPM, v době kdy budete na rodičovské dovolené (a dostáváte rodičovský příspěvek), pak již není ani toto omezení.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,