Odvody na zdravotní pojištění – práce na poloviční úvazek

Dobrý den, pracuji na poloviční úvazek již řadu let. Smlouvu mám na dobu neurčitou.

Mzda nedosahuje výše minimální mzdy. Zaměstnavatel odvádí zdravotní a sociální pojištění. Předpokládám, že se nemusím o pojištění již dále starat.

Zneklidnil mě článek na internetu, ve kterém stálo, že pokud zaměstnanec nepobírá alespoň minimální mzdu, musí si část zdravotního pojištění doplatit sám.

Bylo by prosím možné tuto informaci uvést na pravou míru?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Dagmar, 30.06.2022 20:27
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.07.2022 10:33 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud pracujete v pracovním poměru na poloviční úvazek, za nižší, než minimální mzdu, nebo pokud by se jednalo o práci na dohodu o provedení práce (DPP), s příjmem nad 10 000 Kč (ale nižším než minimální mzda), nebo pokud by se jednalo o práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), s příjmem od 3500 Kč (ale nižším než minimální mzda), tak jako zaměstnanec platíte tzv. „doplatek do minimálního zdravotního pojištění“ (strhne se automaticky, osobně nic neřešíte).

Se zdravotním pojištěním u zaměstnanců to funguje tak, že ve většině případů, se jim zdravotní pojištění strhává z hrubé mzdy. Zdravotní pojištění zaměstnance, je 4,5% z hrubé mzdy. Zaměstnavatel k tomu navíc platí dalších 9% hrubé mzdy na zdravotní pojištění.

Celkově se tedy za zaměstnance platí 13,5% hrubé mzdy. Současně je stanoveno minimální zdravotní pojištění (13,5% z minimální mzdy, což je v roce 2022, částka 2187 Kč = 13,5% z 16 200 Kč).

Pokud by měl zaměstnanec nižší mzdu, než je aktuální minimální mzda (v roce 2022 je to zatím 16 200 Kč), takže by vypočítané zdravotní pojištění (součet toho, co platí zaměstnavatel + zaměstnanec), bylo nižší, než zmíněných 2187 Kč, pak se mu ze mzdy automaticky strhne doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

O to se vy, jako zaměstnanec nemusíte starat – provádí to zaměstnavatel (mzdová účetní) a poznáte to na výplatní pásce.

Uvedu příklad: Zaměstnanec s hrubou mzdou 12 000 Kč:

  • Zdravotní pojištění, které zaplatí zaměstnanec (4,5%) = 540 Kč
  • Zdravotní pojištění, které platí zaměstnavatel (9%) = 1080 Kč
  • Doplatek do minimálního ZP (platí zaměstnanec) = 567 Kč
  • Na výplatní pásce by mělo být vidět, že se na zdravotní pojištění od zaměstnance strhlo z hrubé mzdy 1107 Kč (540 Kč + 567 Kč)

Toto by myslím měl být váš případ – na výplatní pásce byste měla vidět, že se vám na zdravotní pojištění strhává více, než 4,5% (tj. včetně doplatku do minimálního ZP).

Povinnost platit si sám zdravotní pojištění, byste měla pouze v případě, že by to za vás nedělal zaměstnavatel. To se týká především práce na dohodu o provedení práce (DPP), kde je příjem do 10 000 Kč. Nebo práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), kde je příjem do 3499 Kč.

V těchto případech, zaměstnavatel neplatí ani zdravotní, ani sociální pojištění – z příjmu se strhává pouze daň (zálohová nebo srážková).

Pokud takový zaměstnanec, nespadá do některé kategorie osob, za které platí zdravotní pojištění stát (např. student, starobní důchodce, osoba na mateřské/rodičovské, apod.), nebo pokud zdravotní pojištění neplatí někdo jiný (jiný zaměstnavatel, popř. sám jako OSVČ, apod.), pak si musí sám u své zdravotní pojišťovny řešit platby ZP.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď