Po jaké době mám nárok na nemocenskou?

Dobrý den, mám dotaz:

Od ledna do dnešního dne, to je 5. 8. 2022, jsem byl na nemocenské. A ke konci listopadu nastupuji na operaci.

Budu mít nárok opět na nemocenskou? Srpen, září, říjen a půlku listopadu bych pracoval.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Milan P., 05.08.2022 9:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.08.2022 15:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, má většina zaměstnanců nárok na nemocenskou (výjimkou mohou být některé brigády na DPP nebo DPČ, apod.). Prvních 14 dní ji platí zaměstnavatel, od 15 dne neschopenky, jsou vypláceny nemocenské dávky od státu (ČSSZ).

Na nemocenskou, je nárok po dobu maximálně 380 dní, od začátku pracovní neschopnosti (v některých případech, je možné i prodloužení, případně až o dalších 350 dní). Do těchto 380 dní, se mohou započítávat i předchozí pracovní neschopnosti (viz dále).

V pracovní neschopnosti, můžete být i několikrát během jednoho roku. To, zda máte během pracovní neschopnosti nárok na nemocenské dávky a případně po jak dlouhou dobu, závisí na tom, zda byla vyčerpána celá podpůrčí doba u předchozí neschopenky.

Při zahájení pracovní neschopnosti, se bude posuzovat období předchozích 380 kalendářních dní. Z maximální podpůrčí doby 380 dní, se pak odečítají všechny předchozí pracovní neschopnosti (i ty, při kterých nebyl nárok na nemocenské dávky).

Tj. pokud budete na další neschopenku nastupovat někdy v listopadu, tak se následně bude posuzovat předchozích 380 dní. Do nich bude spadat i vaše předchozí pracovní neschopnost (leden – srpen).

Pokud by předchozí neschopenka byla například od 1. 1. 2022 do 5. 8. 2022, pak je to 216 kalendářních dní. Tj. u další neschopenky, byste měl nárok na nemocenské dávky, po dobu 164 dní.

Pokud byste ale po skončení předchozí neschopenky, pracoval alespoň po dobu 190 dní, pak máte opět nárok na celých 380 dní (to vám ale nevychází).

U další neschopenky od listopadu, tedy máte nárok na nemocenskou, ale pouze po dobu 164 dní (tj. cca 5,5 měsíce).

Viz zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 26, odstavec 2:

(2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,