Z čeho se vypočítá podpora při výpovědi ve zkušební době

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.

Když jsem pracovala několik let pro jednoho zaměstnavatele a dostala jsem výpověď ze strany zaměstnavatele z důvodu organizačních změn ve firmě.

Teď jsem nastoupila u nového zaměstnavatele a chtěla bych dát výpověď ve zkušební době.

Ze kterého pracovního poměru se mi bude počítat podpora v nezaměstnanosti?

Mezi jednotlivými zaměstnáními jsem nebyla vedena na úřadu práce.

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Iveta, 05.05.2022 13:50

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 06.05.2022 10:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

Na podporu v nezaměstnanosti máte nárok, i při ukončení zaměstnání ve zkušební době. Podmínky pro nárok na podporu a její výpočet, se v zásadě v ničem neliší od ukončení nějakého dlouhodobějšího zaměstnání.

Abyste vůbec měla nárok na podporu, musíte mít během posledních 2 roků, alespoň 12 měsíců důchodového pojištění (zpravidla doba v zaměstnání). Pokud jste před aktuálním zaměstnáním, nebyla na ÚP déle než rok, pak byste to zřejmě měla splňovat.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti, se provádí na základě průměrného čistého výdělku v posledním ukončeném zaměstnání.

Výše příjmu v předcházejícím zaměstnání (které jste měla před aktuálním zaměstnáním), je pro stanovení výše podpory v nezaměstnanosti irelevantní – nehraje vůbec žádnou roli.

Viz. zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004, paragraf 50, odstavec 1:

§ 50

(1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů; pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Pokud v posledním zaměstnání pracujete jen krátkou dobu, a neodpracujete ani 21 dní, a není možné určit průměrný výdělek, pak se v souladu se zákoníkem práce, namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 355:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Je ale otázkou, jestli vám vůbec vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud jste po ukončení předchozího zaměstnání, před nástupem do toho současného, byla vedená v evidenci Úřadu práce a pobírala podporu, pak záleží na dvou důležitých věcech.

Roli hraje to, zda jste při předchozí evidenci na Úřadu práce, vyčerpala celou dobu podpory v nezaměstnanosti. V závislosti na věku, máte nárok na podporu po dobu 5, 8 nebo 11 měsíců (podpůrčí doba). Záleží tedy na tom, zda byla/nebyla vyčerpána celá podpůrčí doba. Pokud ne, pak hraje roli i to, jak dlouho budete pracovat v novém zaměstnání.

Jsou 3 možnosti:

A, U předchozí podpory v nezaměstnanosti, jste vyčerpala celou podpůrčí dobu (5, 8 nebo 11 měsíců). Abyste měla nárok na další podporu v nezaměstnanosti, pak musíte mít „odpracováno“ (doba účasti na důchodovém pojištění), alespoň 6 měsíců. Tj. v tomto případě by při ukončení zaměstnání ve zkušební době, nárok na podporu v nezaměstnanosti nebyl.

B, U předchozí podpory v nezaměstnanosti jste nevyčerpala celou podpůrčí dobu (5, 8 nebo 11 měsíců) a v novém zaměstnání budete mít odpracováno méně než 3 měsíce. V takovém případě máte nárok na podporu, ale pouze po zbytek zbývající části podpůrčí doby. Tj. pokud byste měla nárok celkem na 5 měsíců podpory v nezaměstnanosti, a v nedávné minulosti byste dostávala podporu 3 měsíce, tak byste nyní mohla dostat podporu jen za 2 měsíce.

C, U předchozí podpory v nezaměstnanosti, jste nevyčerpala celou podpůrčí dobu (5, 8 nebo 11 měsíců) a v novém zaměstnání budete mít odpracováno více než 3 měsíce. V takovém případě, máte nárok na podporu, v plném rozsahu podpůrčí doby – tj. opět na celých 5, 8 nebo 11 měsíců.

Kromě výše uvedených 3 možností, jsou pak různé výjimky, jako například situace, kdy je zaměstnání ukončeno ze zdravotních důvodů, nebo například když je zaměstnání ukončeno kvůli porušení pracovně právních povinností ze strany zaměstnavatele. Viz. paragraf 48 a 49, zákona o zaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,