Podpora v nezaměstnanosti a odstupné vyplacené před rokem

Dobrý den, v květnu 2021 jsem na 3 letech věku dítěte byla pro nadbytečnost propuštěna ze zaměstnání a bylo mi vyplaceno odstupné.

Do května 2022 jsem ještě na rodičovské dovolené a pobírám příspěvek. V květnu 2022 se půjdu pravděpodobně registrovat na úřad práce a žádat o podporu.

Bude mi podpora vyplácena hned od prvního dne žádosti anebo bude její výplata také posunuta o 3měsíce kvůli vyplacenému odstupnému před rokem?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Monika P., 04.01.2022 10:54

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.01.2022 16:53 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud vaše zaměstnání skončilo v květnu 2021, pak již nyní nejste na rodičovské dovolené. Ta vám skončila společně se zaměstnáním. Momentálně jste bez zaměstnání, jste doma s dítětem a čerpáte rodičovský příspěvek (na rodičovské dovolené, můžete být jen v průběhu pracovního poměru).

Po skončení rodičovského příspěvku, nebo ve chvíli, kdy si budete chtít začít hledat novou práci (je možné už během čerpání RP), se můžete jít zaevidovat na Úřad práce (po skončení RP je to dobré, minimálně s ohledem na placení zdravotního pojištění, do ukončení RP jen v případě, že byste si chtěla hledat novou práci).

Po skončení RP, máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, i když v té době již bude cca rok bez zaměstnání. Na podporu ale máte nárok určitě – doba péče o dítě, až do jeho 4 roků, se započítává jako náhradní doba zaměstnání (náhradní doba důchodového pojištění).

Tím, že na Úřad práce ale půjdete až delší dobu po skončení zaměstnání, tak se výpočet podpory v nezaměstnanosti, bude s největší pravděpodobností odvíjet od průměrné mzdy v ČR. Pro rok 2022, je tato průměrná mzda stanovena na 37 047 Kč.

Podpora vypočítané z této částky, pak vychází jen poměrně nízká. V roce 2022 to je:

  • 5 558 Kč první dva měsíce (15% z průměrné mzdy)
  • 4 446 Kč druhé dva měsíce (12% z průměrné mzdy)
  • 4 076 Kč zbytek doby (110 z průměrné mzdy).

Viz. Paragraf 51, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

To, že vám při ukončení zaměstnání bylo vyplaceno dostupné, už nyní nebude mít vliv. To by hrálo roli, jen pokud byste šla na Úřad práce ihned, po skončení zaměstnání.

Pak by vám opravdu podpora v nezaměstnanosti nebyla vyplácena první 3 měsíce. A dostávala byste již až od 4 měsíce. Tato doba již ale uplynula, a nyní to tedy již nebude mít vliv.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,