Pozdní žádost o RP – bude mi nakonec vyplacena celá rodičovská?

V dubnu 2021 se nám narodil syn.

Do srpna jsem pobírala mateřskou. Až teď v lednu 2022 jsem požádala o rodičovský příspěvek.

Bude mi nakonec vyplaceno celých 300 000 Kč nebo ne?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Renata, 11.01.2022 12:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.01.2022 13:18 napsal/a:
 

Dobrý den,

Obecně je možné říci, že na rodičovský příspěvek máte nárok po celou dobu, kdy jsou splněny příslušné podmínky. A to až do doby 4 roků dítěte, nebo dokud není vyčerpána celá částka (300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata nebo vícerčata).

U rodičovského příspěvku si navíc můžete zvolit měsíční částku. Pokud není nárok na „mateřskou“ (PPM – peněžitou pomoc v mateřství), nebo pokud je jen velmi nízká, pak je to maximálně 10 000 Kč měsíčně. To by se pak dal celý RP vyčerpat za 30 měsíců.

Pokud jste měla nárok na mateřskou, pak je možné volit rodičovský příspěvek až do výše 30ti násobku ze 70% denního vyměřovacího základu pro PPM. Tj. v zásadě do výše toho, co jste dostávala jako mateřskou za jeden měsíc. Pokud jste měla například mateřskou 20 000 Kč, pak si můžete zvolit i maximální částku RP v této výši.

Díky tomu si pak můžete sama určovat dobu, po kterou vám bude rodičovský příspěvek vyplácen.

Výši rodičovského příspěvku, je možné případně i změnit – vždy ale jen jednou za 3 měsíce, přičemž se změna projeví od následujícího měsíce.

Pokud byste měla nízkou mateřskou, pak je možné v žádosti o RP, doložit případně i příjem manžela/otce dítěte. Pak by se maximální částka rodičovského příspěvku mohla odvíjet od jeho příjmu.

Na rodičovský příspěvek je nárok, na základě toho, že pečujete o nejmladší dítě v rodině. Rodičovský příspěvek je možné čerpat až do jeho 4 roků. A to případně i v době, kdy byste třeba už nastoupila do zaměstnání.

Takže i když jste si o RP požádala o něco později, myslím že by neměl být problém, abyste si nastavila měsíční částku tak, abyste jej celý stihla včas vyčerpat.

Od poloviny roku 2021, také došlo ke změně. Pokud by se vám během čerpání RP, mělo narodit další dítě, pak už nemusí hrozit, že byste přišla o nevyčerpanou část RP.

Dříve to bylo tak, že jakmile vám vznikl nárok na mateřskou (PPM) na další dítě, tak tím automaticky zanikal nárok na rodičovský příspěvek. A to, i když nebyla vyčerpána celá částka. Nevyčerpaný zbytek pak „propadal“.

Od poloviny roku 2021 platí změna, kdy je možné po narození dalšího dítěte, požádat na Úřadu práce, o jednorázové vyplacené zbylé, nevyčerpané části RP.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,