Pracovní neschopenka před zahájením dvouměsíční výpovědi z mé strany

Dobrý den, měl bych dotaz?

Dne 6. 6. 2022 jsem v práci podal z mé strany výpověď z pracovního poměru tak, že dvouměsíční výpovědní lhůta mi začala běžet 1. 7. 2022 a končí 31. 8. 2022.

Bohužel jsem si 27. 6. 2022 při rekreační hře nohejbalu přetrhl achilovku a jsem od toho dne v pracovní neschopnosti. Od pana doktora mám informaci, že v pořádku budu až tak říjen, listopad tohoto roku.

Jak bych měl od září postupovat? Přihlásit se na ÚP, nebo jsem třeba v nějaké ochranné lhůtě, když mi pracovní neschopenka začala ještě před začátkem dvouměsíční výpovědní lhůty?

Předem děkuji za radu a přeji hezký den.

Dotaz poslal/a: Jakub, 26.07.2022 11:23

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.06.2022 9:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud je pracovní neschopnost zahájena ještě v době zaměstnání (kdy jste účastníkem nemocenského pojištění), nebo případně do 7 kalendářních dní od ukončení pracovního poměru, tak se na vás vztahují stejné podmínky, jako pro jakéhokoliv jiného zaměstnance.

To, že jste ve výpovědní době, nemá žádný vliv. Něco jiného by byla situace, pokud byste nedával výpověď vy, ale dostal ji od zaměstnavatele. Pak by mohlo dojít i k tomu, že by se vám pracovní poměr prodloužil o dobu neschopenky (výpovědní doba by se pozastavila, a pokračovala by až po skončení neschopenky – týká se ale jen výpovědi ze strany zaměstnavatele, u výpovědi zaměstnance to neplatí).

To, že vám pracovní poměr skončí během pracovní neschopnosti, pro vás neznamená žádnou negativní změnu. Pracovní neschopnost, bude pokračovat i po skončeném zaměstnání. A i nadále máte nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenskou, je nárok maximálně po dobu 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky (v některých případech – posuzuje se individuálně, je možné žádat o prodloužení, případně až o dalších 350 dní).

V pracovní neschopnosti, byste byl až do ukončení neschopenky (o ukončení rozhoduje váš ošetřující lékař, na základě vašeho zdravotního stavu).

A následně byste se mohl jít zaevidovat na Úřad práce. A pokud splňujete příslušné podmínky (minimální „odpracovaná doba 12 měsíců za poslední 2 roky, atd.), pak máte nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Podpora v nezaměstnanosti, po ukončení pracovní neschopnosti, by se měla odvíjet od průměrného výdělku v posledním ukončeném zaměstnání. Výjimkou by byla situace, kdy byste byl na neschopence delší dobu (rok a více) po skončení zaměstnání. Pak by se případná podpora počítala z průměrné mzdy, a je jen velmi nízká.

V době, kdy jste v pracovní neschopnosti, na Úřad práce nechodíte – na ÚP by vás nemohli zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání, nebyl by ani nárok na podporu (budete dostávat nemocenskou).

Během pracovní neschopnosti, po ukončení zaměstnání, v době kdy máte nárok na nemocenské dávky, za vás platí zdravotní pojištění stát. Tato doba, se vám započítává i jako náhradní doba důchodového pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,