Příspěvek 5000 Kč na dítě – kdy dostanu peníze?

Dobrý den,

žádal jsem online o příspěvek 5000 Kč na dítě a stále mi nic nepřišlo. Vše proběhlo v pořádku.

Žádal jsem 20. 8. 2022. Kdy tedy obdržím peníze? Mám žádat znovu?

Díky

Dotaz poslal/a: Roman S., 07.09.2022 11:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.09.2022 15:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

O příspěvek na dítě, zatím určitě nežádejte znovu. Pokud se vám při zadávání žádosti, nezobrazila žádná chyba, nebo pokud jste nedostal nějaké vyrozumění, že je něco špatně, nebo že je potřeba něco doplnit, tak je nyní nutné vyčkat.

Podle zákona o mimořádném příspěvku na dítě, má Úřad práce lhůtu jeden měsíce (resp. o něco více), na vyplacení příslušné částky.

Ti, kdo měli nárok na příspěvek „automaticky“ (protože pobírají „běžné“ přídavky na dítě), dostali příspěvek už v první polovině srpna 2022 (lhůta, stanovená zákonem, byla do konce měsíce srpna).

Ostatní, kdo si museli podat online žádost (jako vy), mají dostat peníze do konce následujícího měsíce, po podání (schválení) žádosti.

Viz zákon číslo 196/2022 Sb., o mimořádném příspěvku na dítě, paragraf 7:

§ 7 Výplata příspěvku

(1) Příspěvek vyplácí Úřad práce České republiky - krajská pobočka nebo pobočka pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“), která je příslušná k rozhodování o příspěvku podle § 2 odst. 2 nebo která vyplácí přídavek na dítě v případě příspěvku podle § 2 odst. 1.

(2) Příspěvek se vyplatí, jde-li o příspěvek podle 

a) § 2 odst. 1, do konce měsíce srpna 2022,

b) § 2 odst. 2, do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém se rozhodnutí o jeho přiznání stalo vykonatelné.

Pokud jste tedy podával žádost o příspěvek až 20. srpna 2022, pak by vám měli peníze přijít na účet v bance, nebo složenkou na poštu (podle toho, co jste si zvolil), do konce měsíce září.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,