Rozhodný příjem pro příspěvek na bydlení a daňový bonus na dítě

Dobrý den,

v dubnu jsem dostala vrácený přeplatek na dani a větší část z toho byl daňový bonus na dítě.

Počítá se to do příjmů, když si budu žádat o příspěvek na bydlení za 2. čtvrtletí tohoto roku?

Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Kateřina, 16.06.2022 9:56
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.06.2022 10:24 napsal/a:

Dobrý den,

U většiny sociálních dávek, se prokazují příjmy stejným způsobem. Jedná se zpravidla o příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí (přídavky na bydlení, přídavky na dítě, porodné, atd.).

Příjmy se u pravidelných dávek (příspěvek na dítě, příspěvek na bydlení), dokládají opakovaně, vždy na začátku dalšího kalendářního čtvrtletí.

U příspěvku na bydlení, by se to, ale mohlo od července změnit – aktuálně se schvaluje novela zákona, která by změnila podmínky. U příspěvku na bydlení, by se nově dokládaly příjmy jen jednou za pololetí (to samé, by platilo i pro náklady na bydlení).

Pokud bude změna schválena, pak by se měl příjem dokládat jen na začátku 1 a 3 čtvrtletí, ve 2 a 4 čtvrtletí by se to bralo tak, že příjmy jsou stejné, a hlásily by se jen změny. O novele právě jedná parlament, pokud bude schváleno, mělo by začít platit snad od 1. 7. 2022

Výše uvedená změna zákona, ale nijak nemění to, které příjmy jsou rozhodující, pro nárok na sociální dávky (včetně příspěvku na bydlení)

Všechny příjmy, které se započítají (rozhodný příjem), jsou poměrně hodně podrobně popsány v paragrafu 5, zákona o státní sociální podpoře.

Nebudu citovat celé znění, pro vás je podstatné, že daňový bonus zde není nikde zmíněn, ani to nevyplývá z dalších právních předpisů, na které se tento zákon odkazuje.

Daňový bonus za dítě (podle paragrafu 35c, zákona o dani z příjmů), není součástí mzdy, nejedná se o zdanitelný příjem, ani nepatří mezi příjmy osvobozené od daně, které by se započítávaly mezi příjmy rozhodné pro sociální dávky.

Vrácený daňový bonus se tedy nezahrnuje mezi příjmy, které se uvádí v potvrzení o příjmech, pro nárok na sociální dávky (včetně příspěvku na bydlení).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Bydlení:

Příspěvek na bydlení pro studenta VŠ – bydlení v pronájmu

-

Dobrý den, měla bych dotaz, zda jako studentka VŠ mám nárok na příspěvek na bydlení? Bydlíme ve třech (všechny jsme studentky na denním studiu) v bytě, který pronajímáme (máme platnou nájemní smlouvu). Všechny tři máme brigády (na internetu jsem se dočetla, že brigády se do příjmu, v případě studentů, nepočítají), ale vzhledem ke studiu si […]

Zobrazit odpověď

Budu mít nárok na příspěvek na bydlení po rozvodu?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příspěvek na bydlení. Momentálně jsem vdaná a žijí v rodinném domě na hypotéku. Budu se rozvádět a hledám si podnájem, kde plánují být i se dvěma dětmi. Bohužel jsou nájmy v okolí hodně vysoké a tyto náklady by zahrnovaly cca polovinu výdělku, nejsem schopná vše utáhnout. Chtěla jsem […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď