Příspěvek na bydlení – vrácení přeplatku za předchozí rok

Dobrý den,

od května 2022 dostávám příspěvek na bydlení, ale minulý rok 2021 jsem žádný příspěvek na bydlení nepobírala.

Za minulý rok 2021 jsem dostala přeplatek, který mi chtějí započítat a tudíž snížit momentálně příspěvek na bydlení.

Mohou mi přeplatek započítat, když jsem minulý rok žádný příspěvek na bydlení nedostávala a vše jsem si hradila sama?

Děkuju za odpověď

Dotaz poslal/a: Ivana, 14.07.2022 21:31

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.07.2022 12:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

U příspěvku na bydlení, se posuzují náklady na bydlení a příjmy, za předchozí kalendářní čtvrtletí. Od poloviny roku 2022, došlo ke změně, a náklady/příjmy se nyní budou dokládat již jen 2x za rok (v červenci a v lednu), dříve to bylo 4x za rok.

Mezi náklady na bydlení, se započítává jak nájem, tak i všechny další náklady související s bydlením – např. platby za energie, služby, atd.

Mezi příjmy, se započítávají jak „běžné“ příjmy typu výplaty, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, apod., tak i další příjmy.

Pokud je v rozhodném období (za které jsou posuzovány příjmy/náklady), vrácen i přeplatek za služby, za energie či za jiné výdaje související s bydlením, tak se v daném období o tuto částku snižují náklady na bydlení.

Viz odstavec 4, paragraf 25, zákon o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.):

(4) Pro zjištění nákladů na bydlení za kalendářní čtvrtletí se započítávají i částky tvořící náklady na bydlení, které byly v tomto kalendářním čtvrtletí zaplaceny jako záloha nebo byly v tomto období doplaceny, a to i za období delší, než je kalendářní čtvrtletí, za které se náklady na bydlení zjišťují. Byla-li v období kalendářního čtvrtletí, za které se náklady na bydlení zjišťují, vrácena částka jako přeplatek na nákladech na bydlení, snižuje se částka nákladů na bydlení v tom kalendářním čtvrtletí, kdy k vrácení částky došlo, a to i v případě, že vrácená částka byla za dobu delší než toto kalendářní čtvrtletí.

To, jestli jste v předchozím roce pobírala/nepobírala příspěvek na bydlení, nehraje žádnou roli u započítání přeplatku mezi příjmy. Přeplatek se zahrne, a díky tomu budou v daném období nižší náklady na bydlení.

Jedním z důvodů, proč se přeplatek započítává je to, aby nedocházelo k účelové manipulaci s náklady na bydlení. Lidé by si takto mohli nastavit vysoké zálohy tak, že by jim pak vznikal nárok na příspěvek, i když by reálné náklady byly nižší.

Obdobně by se ale postupovalo i v případě, že by vám nyní vznikl nedoplatek za předchozí rok, kdy jste nepobírala příspěvek na bydlení. Ten by se naopak zahrnul do nákladů na bydlení v období, kdy byl uhrazen.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,