Příspěvek v nezaměstnanosti po nemocenské

Dobrý den,

prosím, nastoupila jsem do zaměstnání, pracovala 5 dní a poté nastoupila na nemocenskou (úraz). Byla jsem na nemocenské rok a 14 dní (těch 14 dní platil zaměstnavatel).

Poté jsem nastoupila na 4 dny do zaměstnání (2 dny z toho byl víkend) a ukončili jsme ho dohodou.

Bude se mi příspěvek v nezaměstnanosti počítat z nemocenské, nebo posledního zaměstnání? (v zaměstnání byl plat hrubého 43000,- nemocenská cca 20 000,-)

Ptám se na to, zda to nějak ovlivní to, že jsem v práci byla po ukončení nemocenské 4 dny (avšak z toho 2 dny byl víkend)

Děkuji

Dotaz poslal/a: monika, 19.01.2022 11:36

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.01.2022 10:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Výše nemocenské nemá žádný vliv, na výpočet podpory v nezaměstnanosti. Stejně tak se podpora v nezaměstnanosti, nepočítá ani na základě vaší hrubé mzdy.

Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, se používá průměrný čistý měsíční výdělek (což je něco trochu jiného než průměrná čistá mzda), v posledním zaměstnání, za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí. V některých případech, kdy není možné použít průměrný výdělek z posledního zaměstnání, se vychází z průměrné mzdy v ČR.

Viz paragraf 50, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 50

 (1) Výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů pokud se u něho tyto pracovněprávní předpisy neuplatňovaly vzhledem k úpravě stanovené zvláštními právními předpisy pro právní vztah, ve kterém vykonával své poslední ukončené zaměstnání, zjistí se pro účely podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci jeho průměrný měsíční čistý výdělek obdobně podle pracovněprávních předpisů.

Průměrný čistý měsíční výdělek, se stanoví z posledního ukončeného kalendářního čtvrtletí. Pokud jste v posledním ukončeném kalendářním čtvrtletí, neodpracovala alespoň 21 dní, pak se namísto průměrného výdělku, použije pravděpodobný výdělek.

Viz zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragraf 355:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. 

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Při ukončení zaměstnání, by vám měl zaměstnavatel vystavit potvrzení o průměrném čistém měsíčním výdělku, které pak po vás bude chtít Úřad práce.

Pokud vám toto potvrzení zaměstnavatel při ukončení zaměstnání nepředal, pak si jej od něj vyžádejte. Formulář je možné najít i na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,