Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti – člen volební komise

Pobírám podporu v nezaměstnanosti, mohu si jít přivydělat do volební komise?

Dotaz poslal/a: Jana P., 04.09.2022 7:25
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.09.2022 19:53 napsal/a:

Dobrý den,

Jako nezaměstnaný na Úřadu práce, máte jen omezenou možnost nějakého přivýdělku nebo brigády.

V době, kdy pobíráte podporu v nezaměstnanosti, nesmíte mít žádné příjmy ze zaměstnání (z výdělečné činnosti).

Pokud není nárok na podporu v nezaměstnanosti, je možný příjem ve výši jedné poloviny minimální mzdy (aktuálně 8100 Kč měsíčně) v nějakém zaměstnání (nesmí se jednat o DPP).

Odměna za činnost člena okrskové volební komise, je ale specifická. Odměnu vyplácí obec, a nejedná se o zaměstnání v klasickém slova smyslu.

Člen okrskové volební komise, má podle volebních zákonů, nárok na zvláštní odměnu za výkon této činnosti, nikoli však na mzdu nebo plat.

Plátce odměny (tedy obec) není z hlediska odměňování v postavení zaměstnavatele a proto ani obec, ani dotyčný pracovník, nemají oznamovací povinnost vůči ÚP ČR.

To platí bez ohledu na to, jestli člen komise ještě někde pracuje, podniká nebo se jedná o člověka, za kterého hradí pojistné stát (např. v případě uchazečů o zaměstnání).

Po celou dobu, kdy uchazeč o zaměstnání vykonává funkci člena okrskové volební komise, může pobírat podporu v nezaměstnanosti, pokud mu na ni vznikl nárok.

Z odměn členů volební komise, se neplatí pojistné na zdravotní pojištění.

Pozor ale na to, že výše uvedené neplatí, například u roznášení hlasovacích lístků.

Pokud jde o roznášení hlasovacích lístků, na které si starosta obce krátkodobě najme konkrétního zájemce, tato činnost už může vykazovat znaky závislé práce. Je tedy možné tuto činnost vykonávat v rámci pracovněprávního vztahu.

V případě uchazeče o zaměstnání vedeného v evidenci ÚP ČR se může jednat o tzv. nekolidující zaměstnání, o kterém musí nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti informovat příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR.

V případě uzavření dohody o provedení práce se jedná o překážku, která brání v tom, aby byl uchazeč o zaměstnání dále veden v evidenci Úřadu práce ČR.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2022:

Dobrovolné důchodové pojištění – nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, platila jsem si po dobu necelých 4 let dobrovolné důchodové pojištění. Měla jsem příjem z pronájmu. Chtěla bych toto ukončit a nastoupit na úřad práce. Bude mi tato doba zahrnuta do podmínky na vyplacení podpory v nezaměstnanosti (po dobu 2 let pracoval alespoň 12 měsíců)? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti za celý měsíc?

-

Dobrý den, pracovní poměr mi skončí dne 31. 8. 2022 a na UP bych se přihlásila až v průběhu září. Zda mi bude v toto případě vyplacena podpora v nezaměstnanosti za celý měsíc – září nebo jen část? Děkuji

Zobrazit odpověď

Konec rodičovského příspěvku – z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V září mi končí rodičovský příspěvek, ale problém je, že se nemůžu vrátit do předchozí práce, kde mám smlouvou na dobu neurčitou. Důvod je, že jsme se přestěhovali dál, a já nebudu moct skloubit práci, školku…. V místě nynějšího bydliště práci hledám, ale zatím se to nedaří. Otázka je, […]

Zobrazit odpověď

Jak dlouho můžu marodit, abych poté měla nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, dostala jsem výpověď pro zrušení provozovny a cca 14 dní byla v pracovní neschopnosti. Paní doktorka mi řekla, že budu marodit dlouhodobě. Vím, že na ÚP se budu hlásit až po ukončení pracovní neschopnosti. Ale chtěla bych vědět, zda budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. U firmy jsem pracovala 3 roky a […]

Zobrazit odpověď