Rozvázání pracovního poměru v pracovní neschopnosti a Úřad práce

Dobrý den, chtěla bych zeptat:

Zaměstnavatel se mnou chce rozvázat pracovní poměr v nemocenské. Z důvodu mé nemoci. Pracovní smlouvu jsem uzavřela 4. 10. 2021. A na pracovní neschopnost jsem nastoupila 27. 12. 2021.

Nevím zda se mám již přihlásit na ÚP nyní nebo až mi bude pracovní neschopnost ukončena.

Děkuji předem za Vaši odpověď

Dotaz poslal/a: Pavlína, 18.01.2022 12:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.01.2022 13:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během vaší pracovní neschopnosti, vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď. Během neschopenky, se na vás vztahuje ochrana, kterou stanovuje zákoník práce, a výpověď ze zaměstnání, je možná jen v některých specifických případech.

Viz paragraf 53, zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.):

§ 53

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je 

a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,

Výjimkou by byla situace, kdy by docházelo například k rušení zaměstnavatele (zánik firmy apod.), nebo k jeho přemístění (mimo sjednané místo výkonu práce).

Něco jiného by také byla situace, pokud byste byla ve zkušební době. Tam může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr (zrušení pracovního poměru ve zkušební doby) v zásadě kdykoliv, s výjimkou prvních 14 dní neschopenky.

Nevím, o jaký případ „rozvázání pracovního poměru“ se u vás jedná:

  • Klasickou výpověď vám zaměstnavatel dát nemůže (kromě několika málo poměrně specifických situací)
  • Pokud se jedná o zrušení pracovního poměru ve zkušební době – tam je to možné
  • Pokud by se mělo jednat o rozvázání pracovního poměru dohodou, tak k tomu vás zaměstnavatel nemůže nutit. S dohodou byste jedině musela souhlasit vy sama
  • Pokud by se mělo jednat o pracovní poměr na dobu určitou, tak ten může skončit ke sjednanému datu (po uplynutí sjednané doby), bez ohledu na neschopenku

Každopádně, pokud by došlo k ukončení pracovního poměru i během vaši pracovní neschopnosti, tak se tím pro vás nic nemění. I nadále můžete být v pracovní neschopnosti, dokud vám váš lékař neschopenku neukončí. I nadále máte nárok na nemocenské dávky.

Po dobu pracovní neschopnosti, po skončeném zaměstnání, za vás zdravotní pojištění platí stát. Doba v pracovní neschopnosti po ukončení zaměstnání, se vám také započítává jako doba důchodového pojištění.

Na Úřad práce nemá smysl chodit. Dokud jste v pracovní neschopnosti, a dostáváte nemocenské dávky, tak pro vás na Úřadu práce nemohou nic udělat. Během neschopenky, vás nemohou zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání (což je současně předpoklad pro nárok na podporu v nezaměstnanosti).

Viz zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.), paragraf 25, odstavec 2:

(2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou

a) je uznána dočasně neschopnou práce,

Na Úřad práce byste měla jít, až případně do 3 pracovních dní, po skončení neschopenky. Pak vás zaevidují jako uchazeče o zaměstnání, a může vám případně vznikat nárok i na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,