Rozvázání pracovního poměru během pracovní neschopnosti

Dobrý den, jsem na nemocenské šest měsíců a zřejmě ještě budu nějaký měsíc.

Zaměstnavatel si našel náhradu a se mnou chce rozvázat pracovní poměr dohodou.

Odsouhlasila jsem mu, že skončím, ale ne dohodou. Jaký by měl být správný postup?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Dagmar D., 05.03.2022 21:12

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.03.2022 9:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy jste na neschopence (během pracovní neschopnosti), vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď, z běžných důvodů (jako je nadbytečnost či organizační důvody).

Viz zákoník práce, paragraf 53:

§ 53

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek, a v době od podání návrhu na ústavní ošetřování nebo od nástupu lázeňského léčení až do dne jejich ukončení; při onemocnění tuberkulózou se tato ochranná doba prodlužuje o 6 měsíců po propuštění z ústavního ošetřování,

Zákoník práce navíc zaměstnavateli ukládá povinnost, aby vás po skončení pracovní neschopnosti, zařadit na původní pracoviště

Viz zákoník práce, paragraf 47:

§ 47

Nastoupí-li zaměstnanec po skončení výkonu veřejné funkce nebo činnosti pro odborovou organizaci, pro kterou byl uvolněn v rozsahu pracovní doby, nebo po skončení vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení nebo zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, nebo po skončení doby poskytování dlouhodobé péče v případech podle zákona o nemocenském pojištění se souhlasem zaměstnavatele podle § 191a, nebo po skončení doby ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiné fyzické osoby v případech podle zákona o nemocenském pojištění a doby péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených zákonem o nemocenském pojištění, do práce, anebo nastoupí-li do práce zaměstnanec po skončení dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, je zaměstnavatel povinen zařadit je na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, je zaměstnavatel povinen zařadit je podle pracovní smlouvy.

Zaměstnavatel vám tedy nemůže dát jednoduše výpověď. Může vám ale nabídnout dohodu o ukončení pracovního poměru. A vy s ní můžete souhlasit, pokud chcete a pokud v dohodě budou pro vás výhodné podmínky.

Souhlasit s dohodou ale také nemusíte, a pak vás zaměstnavatel nemůže nijak „donutit“ dohodu podepsat.

Při výpovědi od zaměstnavatele, byste měla nárok na odstupné ve výši 1 – 3 násobky průměrného měsíčního výdělku. Měla byste nárok i na dvouměsíční výpovědní dobu, během které dostáváte mzdu.

Na vašem místě bych tedy po zaměstnavateli požadovala odstupné (odměnu sjednanou v dohodě) ve výši 3 nebo 5 platů.

Pokud byste během pracovní neschopnosti ukončila pracovní poměr dohodou, pak se pro vás přímo nic nemění. I nadále byste byla na neschopence, a i nadále byste měla nárok na nemocenské dávky, až do ukončení neschopenky.

Po skončení neschopenky, byste pak šla na Úřad práce, a tam případně měla nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Nebo můžete dohodu o ukončení pracovního poměru odmítnout. A pak zaměstnavateli nezbyde nic jiného, než počkat, až vám skončí neschopenka. A teprve poté, vám bude moci dát výpověď.

Následovala by dvou měsíční výpovědní doba. A podle doby v zaměstnání, byste dostala odstupné 1 – 3 platy (násobky průměrného měsíčního výdělku).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,