Samoživitelka s dítětem – na jaké sociální dávky mám nárok?

Dobrý den,

Na jaké dávky mám nárok, když nepobírám žádné alimenty (otec nezapsán do rodného listu)?

Bydlím ve svém domě a výdělek nepřesahuje 20 000 tisíc čistého příjmu. Věk dítě 4 roky.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Zehnter, 20.06.2022 6:57

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.06.2022 16:29 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ze sociálních dávek, by mohl být nárok na příspěvek na dítě, nebo případně na příspěvek na bydlení.

Příspěvek na dítě, je sociální dávka pro rodiny s dítětem (s dětmi), kde je průměrný čistý měsíční příjem, do 3,4 násobku životního minima.

U dětských přídavků, se posuzují příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Aktuálně tedy za leden – březen 2022, od července to bude za duben – červen 2022.

Posuzuje se průměrná výše čistých příjmů, všech osob ve společné domácnosti. Pokud žijete jen sama s dítětem, pak by to byl pouze váš příjem.

Pro jednu dospělou osobu a jedno dítě do 6 roků, je aktuálně (od 1. 4. 2022) životní minimum ve výši 6080 Kč. Nárok na příspěvek na dítě, je tedy při průměrném příjmu do 20 672 Kč měsíčně.

Příspěvek na dítě do 6 roků, je aktuálně 1130 Kč. O příspěvek je možné požádat na Úřadu práce, a je možné případně žádat o příspěvek i o 3 měsíce zpětně.

Příspěvek na bydlení je sociální dávka pro domácnosti, kde jsou vysoké náklady na bydlení a nižší příjmy.

U příspěvku na bydlení, se opět dokládají příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí, a dokládají se i reálné (zaplacené) náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Pro nárok na příspěvek na bydlení, je rozhodující forma bydlení (u vás zřejmě osobní vlastnictví), velikost města/obce kde žijete (od toho se odvíjí normativní náklady na bydlení), kolik jsou vaše průměrné příjmy (průměrný příjem všech osob ve společné domácnosti) a jaké jsou skutečné náklady na bydlení (průměrné zaplacení výdaje za bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí).

Není tedy možné jednoduše říci, zda máte/nemáte nárok na tuto sociální dávku. To, jestli případně máte nárok na příspěvek na bydlení, a kolik byste mohla dostat, si můžete spočítat v kalkulačce na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Z ostatních dávek mě už nic dalšího nenapadá. Existuje náhradní výživné od státu. Na to je ale nárok pouze v případě, že je otec znám a neplatí výživné (podmínkou je zahájení exekuce pro neplacení alimentů).

Dále jsou i dávky pomoci ve hmotné nouzi – příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení. Pokud ale máte příjem cca 20 tisíc korun měsíčně, tak určitě nebudete osobou ve hmotné nouzi (podle toho jak je to definováno zákonem).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,