Sociální dávky 2022 – jsem těhotná a nezaměstnaná

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.

Před měsícem jsem zjistila, že jsem těhotná. Momentálně jsem nezaměstnaná a myslím, že ani z důvodu těhotenství nebudu.

Nejsem vedená na úřadu práce, zdravotní pojištění si platím. Bydlím v pronájmu s přítelem. Chci se zeptat, jestli budu mít nárok na nějaké příspěvky.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Veronika, 27.03.2022 21:04
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.03.2022 14:28 napsal/a:

Dobrý den,

V souvislosti s těhotenstvím, porodem a následnou péčí o dítě, je zde hned několik dávek. Na některé z nich můžete mít v příslušné době nárok:

1) Peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) – na tuto dávku je nárok, pokud jste zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo pokud jste v době začátku PPM alespoň v ochranné době (až 180 dní od skončení posledního zaměstnání).

Dále je potřeba splňovat účast na nemocenském pojištění (obvykle doba v zaměstnání), alespoň 270 dní, za poslední 2 roky.

Pokud nyní nejste zaměstnaná (a až do porodu nebudete) a pokud vám začátek PPM nebude spadat do ochranné doby, pak nárok na mateřskou mít nebudete (zdravotní pojištění zde nehraje žádnou roli, podstatná je účast na nemocenském pojištění).

Více informací o podmínkách nároku na mateřskou najdete např. zde.

2) Rodičovský příspěvek (rodičovská) – na tuto sociální dávku, je nárok po narození dítěte (nebo po skončení PPM), maximálně do 4 roků (nebo než je vyčerpána celá částka). Aktuálně se jedná o 300 000 Kč na jedno dítě (nebo 450 000 Kč na dvojčata).

Mluví se o tom, že by se v roce 2022, nebo od začátku roku 2023, mohla rodičovská zvýšit na cca 350 000 – 400 000 Kč.

Pokud nemáte nárok na PPM, nebo pokud není možné zvolit výši rodičovské na základě příjmu druhého rodiče, pak máte nárok na maximálně 10 000 Kč měsíčně (tj. po dobu 30 měsíců).

Více informací o podmínkách nároku na rodičovskou najdete např. zde.

3) Porodné – jednorázová sociální dávka, u prvního dítěte je to 13 000 Kč. Nárok je, pokud průměrný čistý měsíční příjem rodiny (otec + matka dítěte), v posledním kalendářním čtvrtletí před porodem, nepřekračuje 2,7 násobek životního minima.

Životní minimum se od 1. 4. 2022 zvyšuje. U prvního dítěte by tedy byl nově nárok, pokud průměrný příjem nepřekročí 25 947 Kč (životní minimum pro dvě dospělé osoby a jedno dítě se zvýší na 9610 Kč).

Informace a kalkulačku pro výpočet nároku na porodné najdete např. zde

4) Přídavky na dítě – po narození dítěte, můžete mít nárok na dětské přídavky. Ty jsou na dítě do 6 roků ve výši 1130 Kč. Nárok je, pokud průměrný příjem rodiny, nepřekračuje 3,4 násobek životního minima. Díky zvýšení od dubna 2022, bude na dětské přídavky nárok při příjmu do 31 654 Kč.

Informace a kalkulačku pro výpočet nároku na příspěvek na dítě najdete např. zde

A dále jsou zde dávky, které přímo nesouvisí s těhotenstvím nebo péčí o dítě:

5) Příspěvek na bydlení – na ten mají nárok všichni, kdo mají nižší příjmy a vysoké náklady na bydlení. Žádat je možné i u nájmu nebo podnájmu (pokud je to podnájem celého bytu).

Nárok a výše dávky, se odvíjí od velikosti města, počtu osob v bytě, od doložených nákladů na bydlení a od výše průměrného příjmu. V roce 2022, došlo k mimořádnému zvýšení normativních nákladů – nárok by mělo mít více domácností.

Informace a kalkulačku pro výpočet nároku na přídavky na bydlení najdete např. zde

6) Dávky hmotné nouze – pokud byste byla zcela bez příjmů, nebo měla jen nízké příjmy, může vám případně vznikat nárok na dávky hmotné nouze. Jedná se hlavně o příspěvek na živobytí (nebo případně i doplatek na bydlení). U dávek hmotné nouze, se posuzuje celková sociální a majetková situaci. Roli bude hrát i výše příjmu vašeho přítele (nebo i dalších osob ve společné domácnosti).

Informace a kalkulačku pro výpočet nároku na příspěvek na živobytí najdete např. zde

Všechny výše uvedené dávky (s výjimkou PPM), se vyřizují na Úřadu práce. Doporučuji vám tedy zajít na ÚP, a o dávky si případně požádat. Příspěvek na bydlení a dávky hmotné nouze, můžete řešit kdykoliv. Porodné, přídavky na dítě a rodičovský příspěvek až v době porodu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Hmotná nouze:

Těhotenství a úřad práce – mám nárok na nějaký příspěvek?

-

Dobrý den, byla jsem krátce zaměstnaná a propuštěná ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. V té době už jsem byla těhotná, ale teprve na začátku, takže jsem to nikomu nesdělovala. Zaregistrovala jsem se na ÚP a čekala na potvrzení těhotenství od lékaře, což se potvrdilo. Chci se zeptat, jaká mám práva a povinnosti na ÚP […]

Zobrazit odpověď

Nárok na sociální dávky během nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, prosil bych o radu. Mám maminku, která je hlášená na ÚP, kde jí vypočítali podporu 10 400 Kč. Před tím nikdy na ÚP nebyla hlášená. Jenom nájem včetně energií dělá 7 400 Kč. Má nárok na nějakou sociální dávku, kromě příspěvku na bydlení? Děkuji

Zobrazit odpověď

Na co mám nárok po skončení rodičovské?

-

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych poprosit o radu. Moje dcera teď 3. 10. 2022 bude mít 2 roky. Příští rok v březnu 2023, mi končí rodičovský příspěvek, a v Havířově jsou jen jedny jesle. Když jsem chtěla rezervovat místo, tak mi řekli, že mají plno až do srpna 2023. Já si tudíž nemůžu hledat […]

Zobrazit odpověď

Kde získat příspěvek, když jsem bez příjmu?

-

Dobrý den, vrátila jsem se ze zahraničí, kde jsem byla 15 let. Bez příjmu, takže ze zahraničí nemám nárok na důchod. V Čechách mám odpracovanou povinnou dobu a do důchodu už jsem mohla jít před pěti lety. Mám podanou žádost. Ale na vyřízení mají 90 dní a já už nemám žádné peníze. Je možné dostat […]

Zobrazit odpověď