Student nad 26 let a sociální a zdravotní pojištění

Dobrý den,

v červenci jsem dosáhla věku 26 let a status studenta na mé univerzitě končí k 31. 8. 2022.

Zdravotní pojištění jsem již uhradila za srpen, ale mám nabídku práce na DPP/DPČ od srpna (jinou práci na HPP ani OSVČ nemám). Jak je to s platbou sociálního a zdravotního pojištění, pokud dohodu podepíši?

Bude za mě obojí platit nový zaměstnavatel i v případě, že výdělek je/není nad 10 tisíc korun? Příp. můžu zažádat zdravotní pojišťovnu o vrácení úhrady za srpen, pokud za mě zdravotko bude platit nově zaměstnavatel?

A v případě, že bych od září/října přešla na OSVČ, budu muset platit sociální pojištění povinně? (zdravotní vím, že ano).

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Deny, 27.07.2022 14:42

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.06.2022 9:44 napsal/a:
 

Dobrý den,

Placení zdravotního pojištění je povinné, pokud ho za vás neplatí stát nebo zaměstnavatel, musíte si jej platit sama. U sociálního pojištění je to jiné. Tam ho buď platí zaměstnavatel, nebo si ho platíte sama jako OSVČ, v ostatních případech se sociální neplatí (je možnost placení dobrovolného důchodového pojištění).

Zdravotní pojištění platí stát za studenty do 26 roků. Nad 26 roků, platí stát zdravotní pojištění pouze za studenty, kteří studují prvně v doktorském studijním programu (standardní doba prezenčního studia).

Povinnost platit zdravotní pojištění vám vzniká ve chvíli, kdy za vás po celý kalendářní měsíc neplatí zdravotní pojištění stát nebo zaměstnavatel. Splatnost zdravotního pojištění je od 1 do 8 dne daného kalendářního měsíce (tj., zdravotní pojištění za srpen stačí uhradit od 1. do 8. srpna).

Pokud budete v srpnu pracovat na DPP nebo DPČ, pak bude záležet mimo jiné na výši příjmu a na formě pracovního vztahu.

U dohody o provedení práce (DPP), za vás zaměstnavatel platí zdravotní a sociální pojištění, pokud je příjem nad 10 000 Kč. Pokud je příjem do 10 000 Kč, pak se platí pouze daň 15% a zdravotní pojištění si musíte řešit sama (sociální pojištění platit nemusíte)

U dohody o pracovní činnosti (DPČ), za vás platí zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění, pokud je sjednán příjem od 3500 Kč měsíčně.

Pokud za vás bude zdravotní/sociální platit zaměstnavatel, a vy jste si již platila zdravotní pojištění sama, pak můžete mít u své zdravotní pojišťovny přeplatek.

Například u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), máte možnost přihlášení do online rozhraní moje.vzp.cz, kde byste měla vidět stav plateb, zůstatky, vykázanou péči apod. U jiných zdravotních pojišťoven, to může být podobné – nebo se případně můžete obracet na pobočku dané ZP.

Pokud zahájíte podnikání jako OSVČ, a nebudete spadat do některé z kategorie státních pojištěnců, nebo nebudete mít podnikání jako vedlejší činnost k zaměstnání (nebo k mateřské/rodičovské, apod.), pak máte povinnost platit alespoň minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění.

V roce 2022 je minimální zdravotní pojištění pro OSVČ ve výši 2627 Kč. Minimální sociální pojištění pro OSVČ hlavní, je v roce 2022 částka 2841 Kč. Je zde i dobrovolné nemocenské pojištění, minimálně 147 Kč.

Minimální sociální pojištění, nemusíte v prvním roce podnikání platit pouze v případě, že se jedná o vedlejší činnost (například k zaměstnání). Pokud by podnikání byla vaše hlavní činnost, pak platíte v prvním roce alespoň minimální zálohu, následně ve druhém roce (po podání přehledu), pak opět minimum nebo to, co vám vyjde na základě příjmů.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,