Syn nedostudovat školu má se nahlásit na pracovní úřad? Kdo platí zdravotní pojištění?

Dobrý den, chci se zeptat:

Syn, který nedostudoval učiliště (3 ročník) – dostal rozhodnutí, že žákem školy byl do 30. 6. 2022. Poslední týden v srpnu se ještě dozvíme, zda mu umožní opakovat ročník. Jak nejlépe se zachovat s ohledem na zdravotní a důchodové pojištění?

Přihlásit se na pracovní úřad na 2 měsíce. Může se přihlásit? Když půjde na brigádu, bude dostačující, co bude zaměstnavatel odvádět?

Nerada bych aby se mi vytvořil dluh, a my jsme o tom ani nevěděli. Neznalost zákona neomlouvá.

Předem děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: Martina, 01.07.2022 19:13
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.07.2022 10:12 napsal/a:

Dobrý den,

Status studenta (u vás do 30. 6. 2022), se řídí školským zákonem. Placení zdravotního pojištění za studenty, resp. za nezaopatřené děti, se řídí zákonem o veřejném zdravotním pojištění a zákonem o státní sociální podpoře. Jsou to trochu odlišné věci (trochu jiná terminologie, trochu odlišný význam).

Stát platí zdravotní pojištění za studenty (resp. za nezaopatřené děti), v některých případech i během letních prázdnin (červenec a srpen). Tedy i po skončení studia (kdy už fakticky nejsou žákem/studentem). Záleží ale na více okolnostech.

Pokud syn řádně neukončil studium, ale bude pokračovat ve studiu dále, pak za něj stát platí zdravotní pojištění i během letních prázdnin (i v červenci a srpnu by byl považován za nezaopatřené dítě).

To samé by platilo i pro případ, kdy by sice již dále nepokračoval v dalším studiu, ale předchozí studium by bylo ukončeno řádně (vztahuje se na situace, kdy o prázdninách, hned po dokončení školy, nenastoupí do zaměstnání).

Pokud syn nyní neví, zda bude/nebude dále studovat, pak se může jít zaevidovat na Úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání.

Nebude mít sice nárok na podporu v nezaměstnanosti (resp. nárok by měl jen v případě, že by během posledních 2 roků studia, alespoň 12 měsíců vykonával nějaké zaměstnání, kde by mu vznikala účast na důchodovém pojištění). Stát ale za něj bude platit zdravotní pojištění.

Jako nezaměstnaný v evidenci Úřadu práce (který nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti), si může i přivydělat na nějaké brigádě. Má to ale omezení.

Na Úřadu práce, je možné pracovat jen na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo v pracovním/služebním poměru. Není možné pracovat na dohodu o pracovní činnosti (DPP). Současně je omezena i maximální možná výše příjmu.

Hrubý příjem za měsíc, nesmí být vyšší než polovina minimální mzdy (minimální mzda je v roce 2022 ve výši 16 200 Kč, na ÚP si tedy může přivydělat maximálně 8 100 Kč).

Zahájení nějaké práce, během evidence na ÚP, je nutné hlásit úřadu předem (resp. nejpozději v den nástupu). Každý měsíc se pak také dokládá výše příjmu.

Pokud by syn nebyl vedený na ÚP, a měl nějakou brigádu, pak by záleželo i na formě/výši příjmu. U dohody o provedení práce (DPP), platí zaměstnavatel sociální/zdravotní pojištění v případě, že je příjem nad 10 000 Kč hrubého měsíčně. U dohody o pracovní činnosti (DPČ), platí zaměstnavatel sociální/zdravotní pojištění, pokud je sjednán příjem od 3500 Kč hrubého měsíčně.

Pokud zdravotní pojištění neplatí zaměstnavatel, pokud by nebyl vedený na ÚP, a pokud by již nebyl dále nezaopatřeným dítětem (nebude pokračováno ve studiu), pak má případně povinnosti platit si sám zdravotní pojištění. Minimální zdravotní pojištění, je v roce 2022 ve výši 2187 Kč.

Placení sociálního (důchodového) pojištění není povinné. Může si případně platit dobrovolné důchodové pojištění (v roce 2022, je to 2724 Kč). Pokud by se ale u něj jednalo jen o nějaký dočasný stav, než bude mít nějaké stabilní zaměstnání, pak je to asi zbytečné.

Ukončení studia, je také nutné hlásit zdravotní pojišťovně, nejpozději do 8 dní (viz např. informace na webu VZP).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2022:

Přivýdělek k podpoře v nezaměstnanosti – člen volební komise

-

Pobírám podporu v nezaměstnanosti, mohu si jít přivydělat do volební komise?

Zobrazit odpověď

Dobrovolné důchodové pojištění – nárok na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, platila jsem si po dobu necelých 4 let dobrovolné důchodové pojištění. Měla jsem příjem z pronájmu. Chtěla bych toto ukončit a nastoupit na úřad práce. Bude mi tato doba zahrnuta do podmínky na vyplacení podpory v nezaměstnanosti (po dobu 2 let pracoval alespoň 12 měsíců)? Děkuji.

Zobrazit odpověď

Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti za celý měsíc?

-

Dobrý den, pracovní poměr mi skončí dne 31. 8. 2022 a na UP bych se přihlásila až v průběhu září. Zda mi bude v toto případě vyplacena podpora v nezaměstnanosti za celý měsíc – září nebo jen část? Děkuji

Zobrazit odpověď

Konec rodičovského příspěvku – z čeho se počítá výše příspěvku v nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V září mi končí rodičovský příspěvek, ale problém je, že se nemůžu vrátit do předchozí práce, kde mám smlouvou na dobu neurčitou. Důvod je, že jsme se přestěhovali dál, a já nebudu moct skloubit práci, školku…. V místě nynějšího bydliště práci hledám, ale zatím se to nedaří. Otázka je, […]

Zobrazit odpověď