Těhotenství v době neplaceného volna po rodičovské dovolené

Dobrý den, chci se poradit, jak dále postupovat v mé situaci.

V prosinci mi končí roční neplacené volno, které jsem dostala od zaměstnavatele (práce na dobu neurčitou), po 3 leté rodičovské dovolené. Do prosince stále pobírám rodičovský příspěvek.

V tuto chvíli jsem těhotná, předpokládaný porod duben 2023. V prosinci budu cca v 5. měsíci těhotenství.

Mám požádat o neschopenku do porodu (kdy jít na neschopenku?)? Mám zaměstnavateli něco oznamovat? Popřípadě co? Budu i nadále zaměstnancem, a nebo mohu o práci přijít?

Určitě mě brzy osloví ze zaměstnání, jestli v lednu nastoupím, tak potřebuji vědět, jak správně zareagovat, co odpovědět.

Předem děkuji.

Dotaz poslal/a: Jana, 03.09.2022 17:29
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.09.2022 19:18 napsal/a:

Dobrý den,

I během neplaceného volna, jste stále zaměstnancem a vztahují se na vás všechna ustanovení v zákoníku práce. Možností, jak řešit vaši situace, je několik.

Po dobu neplaceného volna, vám nevzniká nárok na nemocenské dávky. Na nemocenské dávky, můžete mít nárok, až po ukončení neplaceného volna. Ihned po skončení neplaceného volna, platí pro neschopenku/nemocenskou běžné podmínky, jako pro ostatní zaměstnance.

Jednou z možností, je tedy to, že po ukončení neplaceného volna, si necháte vystavit neschopenku. Podstatné je, aby pracovní neschopnost, začala až po skončení neplaceného volna.

Tj. jen pro příklad, pokud byste měla domluvené neplacené volno například do 31. 12. 2022, pak si můžete nechat vystavit neschopenku od 1. 1. 2023. Pak byste měla nárok na nemocenské dávky (platí všechny běžné podmínky, pro výpočet výše nemocenské, nebo i omezení v podobě vycházek, atd., jako u jakékoliv jiné neschopenky).

Můžete se případně domluvit i na předčasném ukončení neplaceného volna (se souhlasem zaměstnavatele) a jít na neschopenku rovnou.

O vystavení neschopenky, ale rozhoduje váš lékař, který by měl vycházet z vašeho zdravotního stavu. Tj., musíte se poradit se svým lékařem, jestli je možné ve vašem případě vystavit neschopenku (to já nijak neposoudím).

Další možností je to, že zaměstnavateli oznámíte své těhotenství, a požádáte o prodloužení neplaceného volna do doby, než vám bude začínat další mateřská dovolená (6 – 8 týdnů před termínem porodu). Zaměstnavatel vám může/nemusí vyhovět (to je na něm, na neplacené volno není striktní nárok).

Po dobu neplaceného volna, se na vás nevztahuje žádná zvláštní ochrana. Tj. teoreticky by bylo možné dostat výpověď i během neplaceného volna, nebo po jeho skončení (pokud byste nebyla těhotná).

Něco jiného je ale vaše těhotenství. Tím, že jste těhotná, tak se na vás vztahuje ochrana, a zaměstnavatel vám nemůže dát výpověď z běžných důvodů (nadbytečnost, organizační důvody, apod.), výpověď by byla možná jen ve zvláštních případech (např. rušení zaměstnavatele, apod.).

Nemáte žádnou povinnost, abyste zaměstnavateli oznamovala své těhotenství. Pokud mu ale oznámíte, že jste těhotná, pak se na vás začne vztahovat ochrana podle paragrafu 53, odstavec 1, písmeno d), zákoníku práce:

§ 53

(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Můžete oznámit, že půjdete na neschopenku nebo že chcete prodloužit neplacené volno, a zaměstnavatel s tím nic moc neudělá – výpověď (běžnou) vám dát nemůže.

Záleží tedy i na vašem vztahu k zaměstnavateli. Je asi fér, oznámit předem, že jste těhotná, a že budete čerpat další mateřskou/rodičovskou dovolenou, aby si zaměstnavatel mohl zajistit adekvátní náhradu. Není to ale vaše povinnost.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď