Těhotná bez práce – na co mám nárok?

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký peněžitý příspěvek. Jsem v 6 měsíci těhotenství a bez práce.

Bydlím teď s přítelem, ale na všechny poplatky nám jeho výplata nestačí.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Lenka T., 10.01.2022 7:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.01.2022 19:10 napsal/a:
 

Dobrý den,

V souvislosti s porodem a následnou péčí o dítě je zde především „mateřská“ (peněžitá pomoc v mateřství), „rodičovská“ (rodičovský příspěvek) a případně porodné. Z dalších sociálních dávek, to může být příspěvek na bydlení, přídavky na dítě (po narození dítěte) a eventuálně i dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení).

Peněžitá pomoc v mateřství – jedná se o dávku vyplácenou na základě nemocenského pojištění po dobu 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvojčata nebo vícerčata). Pokud jste nyní nezaměstnaná, tak byste na danou dávku mohla mít nárok jen v případě, že vaše poslední zaměstnání skončilo někdy v nedávné době.

Mezi podmínky pro nárok na PPM, patří účast na nemocenském pojištění (doba v zaměstnání), alespoň 270 dní za poslední dva roky. A dále to, abyste při případném zahájení PPM (6 až 8 týdnů před porodem), byla zaměstnaná nebo alespoň v ochranné době, až 180 dní od skončení posledního zaměstnání.

Pokud jste nezaměstnaná delší dobu, pak vám zřejmě nárok na PPM vznikat nebude. Více informací například zde.

Rodičovský příspěvek – na ten je nárok buď po skončení výplaty PPM, nebo od narození dítěte. Nárok má i nezaměstnaná. Celková výše rodičovského příspěvku je 300 000 Kč na jedno dítě, nebo 450 000 Kč na dvojčata.

Pokud nemáte nárok na PPM, tak si následně můžete zvolit částku do 10 000 Kč měsíčně. Tj. minimálně na dobu 30 měsíců (2,5 roku). Případně je možné rodičovský příspěvek čerpat delší dobu (do 3 roků dítěte nebo až do 4 roků), pak je ale měsíční částka nižší.

Rodičovský příspěvek, si můžete vyřídit na Úřadu práce, po narození dítěte. Více informací například zde.

Porodné je jednorázová dávka – 13 000 Kč na první dítě nebo 10 000 Kč na druhé dítě. Nárok je v případě, že průměrný čistý měsíční příjem rodiny, nepřekročí 2,7 násobek životního minima. Tj. pro dvě dospělé osoby a jedno dítě, by se jednalo o částku 23 544 Kč měsíčně.

Posuzují se příjmy za poslední kalendářní čtvrtletí, před narozením dítěte. Pokud by se dítě narodilo v dubnu, pak to bude za měsíce leden až březen.

Porodné se také vyřizuje na Úřadu práce, po narození dítěte (je potřeba rodný list). Čas na vyřízení porodného, je až do 1 roku dítěte. Více informací například zde.

Přídavky na dítě – o přídavky na dítě je možné požádat po narození dítěte. Přídavky na jedno dítě do 6 roků, jsou 1130 Kč měsíčně. Nárok je v případě, že příjem rodiny, nepřekračuje 3,4 násobek životního minima. Pro dva dospělé a jedno dítě do 6 roků, je aktuálně životní minimum částka 8720 Kč, tj., nárok je do příjmu 29 648 Kč měsíčně – viz například zde.

Příspěvek na bydlení – o příspěvek na bydlení je možné žádat v bytě v osobním vlastnictví, v družstevním bytě, nebo na byt užívaný na základě nájemní smlouvy. Žádost by měl podat ten, kdo má sjednánu nájemní smlouvu, nebo majitel bytu.

Výše příspěvku (a nárok na tuto sociální dávku), závisí na velikosti města/obce, na počtu osob, které v bytě bydlí, na tom jaké jsou doložené náklady na bydlení a příjmy – dokládají se vždy za předchozí 3 měsíce (kalendářní čtvrtletí). Můžete si to případně sama spočítat viz. Kalkulačka: Výpočet příspěvku na bydlení od 1. 1. 2022. Jinak to bude vycházet nyní, před narozením dítěte, jinak po narození dítěte.

Podmínky pro tuto sociální dávku, se navíc pravděpodobně budou brzy měnit – vláda navrhuje mimořádné zvýšení kvůli zdražování energií a vysoké inflaci – viz například zde.

Příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení - pokud jste nyní zcela bez příjmů, nebo máte jen velmi nízké příjmy, pak vám případně může vznikat nárok i na tyto dávky hmotné nouze.

U nich by se ale posuzoval i příjem vašeho přítele – resp. všech osob, se kterými sdílíte společnou domácnost. U dávek hmotné nouze, se posuzuje celková sociální a majetková situace. I dávky hmotné nouze se vyřizují na Úřad práce – viz například zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,